Zdrava hrana

Zašto je sušenje goji bobica tako popularno?

Image
Foto: pixabay.com

Znate li da goji bobice zovu i „sretne bobice“? Sušenje goji bobica i njihova konzumacija poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma te čine da se osjećamo dobro.

28.5.2018. u 18:46/ Vijesti.hr

Sok goji bobica smanjuje upalne edeme kod reakcije na opekline zbog pretjeranog izlaganja suncu te štiti od razvijanja raka kože.

Goji bobice također imaju potencijal popraviti oštećenje mrežnice. Stoga je sušenje goji bobica sve popularnije. Pravi su rudnik antioksidansa.

S pravom nazvane 'supervoće', bobice goji davno su postale priznate u tradicionalnoj kineskoj medicini, u kojoj se koriste zbog mnogih terapeutskih svojstava.

To je drvenasta biljka iz porodice Solanaceae, kojoj pripadaju krumpir, rajčica i patlidžan, a glavno im je obilježje sadržaj otrovnog alkaloida solanina koji se uklanja guljenjem ili termičkom obradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je najveći svjetski proizvođač goji bobica, zvanih i vučjim bobicama, a dolaze iz Tibeta.

Goji naraste od 1 do 3m visine. Plod goji biljke je crvenkasta jajasta bobica do 2cm dužine koja sadrži 20-40 sitnih sjemenki.

Upravo se čita

Image
IZNENAĐUJUĆA REAKCIJA

Poznati hrvatski olimpijac stao u obranu MMA borca s Platka: 'Branio se, nije prvi napao'

Njezine bobice mogu se konzumirati sirove ili sušene kada okusom podsjećaju na grožđice.

Sušenje goji bobica najpopularnije je zbog antioksidativnih svojstava sušenih plodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antioksidativna svojstva su važna u borbi protiv procesa starenja, odumiranja tkiva, kompromitiranosti imunološkog sustava te nastanka karcinoma.

Goji plodovi su idealni za ovu svrhu, a potrebno ih je dnevno unijeti 10-30 grama kako bi se postigao željeni učinak.

Goji bobice su bogat izvor karotenoida i željeza.

Djeluju na očuvanje DNA od oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, goji bobice štite i mozak od Alzheimerove bolesti tako da čuvaju neurone od djelovanja proteina amiloida.

Po sada već desetogodišnjim istraživanjima, goji se može uzgajati u svim dijelovima Hrvatske. Najbolje rezultate goji bi mogao dati u ravničarskom i planinskom području, ali i u Dalmaciji zbog vegetacije koja puno prije donosi plodove. Naše podneblje odgovara uzgoju goji bobica, a potražnja za ovim voćem u svijetu je puno veća nego ponuda pa se tako sadnja i uzgoj višestruko isplate.

Sadnja se obavlja od polovice travnja pa sve do kasne jeseni. Najbolja lokacija za sadnju je osunčano mjesto.

Sušenje goji bobica radi se da bi iskoristili što više njihovog dragocjenog sadržaja, a podsjećaju na kombinaciju okusa trešnje i brusnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada se berba obavlja ručno, jer bobice ostavljaju sok i pocrne, ako ih se ošteti ili stisne.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pravopis

Pravilno pisanje imena ulica i trgova

Više s weba