obrada

Zašto je važno okopavanje krumpira?

Image
Foto: Pixabay

Okopavanje krumpira veoma je važno u njegovom uzgoju kako bi omogućili rast dopunskih korjenčića. U nastavku saznajte kako izgleda okopavanje krumpira

20.4.2019. u 0:14/ Život i stil

Okopavanje krumpira, točnije obrada tla, započinje ljetno-jesenskim zaoravanjem ostatka pretkulture na dubinu od 15 centimetara. Na taj se način spječava razvoj korova i gubitak vlage u tlu.

Vrlo se često okopavanjem u tlo unosi i odgovarajuća količina stajskog gnojiva. Obrada mora biti kvalitetno obavljena jer omogućava dobar prohod stroja u sadnji te brzo klijanje i razvoj korijena, što je uvjet za jednakomjerno nicanje gomolja.

Okopavanje krumpira omogućuje rast dopunskih korjenčića, što omogućuje veću stabilnost i bolju ishranu biljke. Većini povrća koristi okopavanje time što biljke stoje čvršće i sigurnije pa ih ne može prevrnuti vjetar ili težina njihova nadzemnog dijela. 

Uz okopavanje krumpira, važna je i sama gnojidba kojom je potebno u zemlju unijeti 100-140 kg dušika, 110-150 kg fosfora i 160-260 kg kalija. Kako bi proizvodnja krumpira bila što veća, potrebno je unijeti dosta hraniva u tlo te je zato preporučljivo primijeniti gnojidbu koja se temelji na organsko-mineralnom unosu gnojiva.

Za organsku gnojidbu krumpira najčešće se koristi stajski gnoj koji se obično u tlo unosi u jesensko-zimskom oranju u količini od 25-35 t/ha. Stajski gnoj sadrži sve makro i mikroelemente.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
osobni dokumenti

Provjera VAT broja - što je VAT broj i kako ga provjeriti?

Više s weba