Žitarice

Zašto se radi zaštita pšenice od korova u proljeće

Image

Zaštita pšenice od bolesti

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Iako znamo da korovi u usjevima gustog sklopa nisu ograničavajući faktor proizvodnje, treba ih što ranije suzbijati a najbolje je ako se provodi zaštita pšenice od korova u proljeće

18.1.2019. u 6:45/ Život i stil

Zbog toga što kulturnoj biljci oduzimaju prostor, svjetlo i hranjiva, korove treba uništiti i dopustiti biljci nesmetan razvoj. Zaštita pšenice od korova u proljeće je tema o kojoj ćemo reći nešto više u nastavku. 
Nekim korovima su za razvoj potrebne više temperature, ali dobro razvijeni usjev onemogućuje njihovu značajniju pojavu. 
Jesenska primjena herbicida u žitaricama omogućuje postizanje najviših prinosa, ali i zaštita pšenice od korova u proljeće je zaštita koju možete i morate napraviti.

Iako su kod mnogih ljudi, pa i po mnogim stručnjacima, pristupi u strategiji suzbijanja korova različiti, važnost zaštite pšenice od korova u proljeće sve više dolazi do izražaja pa tehnologija proizvodnje žitarica u europskim zemljama upravo takvu zaštitu navodi kao neizostavnu mjeru u suzbijanju jednogodišnjih travnih korova.

Osim što jesenski rokovi primjene herbicida osiguravaju bolje prezimljenje usjeva i olakšanu primjenu herbicida, oni smanjuju i potrebu herbicidnih tretmana u post-emergence roku. Svemu tome pomaže i dodatna zaštita pšenice od korova u proljeće.

U suvremenoj tehnologiji proizvodnje, smanjenje primjene herbicida u post-emu na primjerenu razinu postaje interes svih proizvođača.
Stoga se nove strategije suzbijanja korova usredotočuju na primjenu herbicida u ranijim pre-em ili ranim post-em terminima, gdje spada i zaštita pšenice od korova u proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proljetnom periodu potrebno je voditi računa o različitim vrstama širokolisnih korova koji su već u razvoju, no ne smijemo zaboraviti i na uskolisne korove koji u pojedinim godinama mogu uzrokovati velike probleme u žetvi.

Ako niste uspjeli primijeniti herbicide protiv korova u jesen, važno je da na vrijeme, već u rano u proljeće, provedete zaštitu pšenice od korova u proljeće, odnosno suzbijanje korova.Kako su već tada usjevi pšenice jako zakorovljeni uskolisnim i širokolisnim korovima koji se razvijaju između redova pšenica, važno je što prije primjeniti odgovarajući herbicid.

Upravo se čita

Image
nekima će se svidjeti

Od danas pojeftinjuju neke cigarete, Carinska uprava objavila tablicu

Za zaštitu pšenice od korova mogu se koristiti zemljišni herbicidi prije nicanja usjeva. Primjena herbicida moguća je i nakon sjetve, tretiranjem nadzemnih dijelova korova. Korovi u ozimim žitaricama pojavljuju se već nakon sjetve, a njihovo nicanje traje sve do kasnog proljeća; niču pri niskim temperaturama, dok su usjevi žitarica slabo razvijeni, upravo je to razlog da se napravi zaštita pšenice od korova u proljeće.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Znate li koje su vrste lirskih pjesama?

Više s weba