šarene ljepotice

Zelena orhideja: kako održavati ovu ukrasnu biljku?

Image

Zelena orhideja

Foto: www.profimedia.hr

Zelena orhideja, kao i sve ostale, spadaju u ukrasne biljke koje uljepšaju svaki prostor, no nisu jednostavne za održavanje. Zelene orhideje potrebno je strpljivo uzgajati kako bi pokazale svoje ljepote

1.4.2019. u 23:37/ Život i stil

Zelena orhideja samo je jedna od mogućih vrsta ove divne biljke koju nalazimo u raznim bojama. Ukrasit će svaki prostor, no nije je lagano uzdržavati. Cvjetovi ubrzo počinju otpadati, a ostane samo gola stabljika s nekoliko mesnatih listova. U nastavku saznajte na što trebate paziti kada u svoj stan donesete ovaj cvijet. 

Image

Zelena orhideja

Foto: www.profimedia.hr
Image

Zelena orhideja

www.profimedia.hr

(FOTO: www.profimedia.hr) 

Kada otpadnu svi cvjetovi morate odrezati staru stabljiku pri dnu jer orhideja cvate barem jednom godišnje i to po nekoliko mjeseci. Važno ju je držati u prostoriji u kojoj će se događati svakodnevni pad temperature kada padne mrak, stoga je najbolji savjet staviti je uz prozor kada padne mrak. 

No, držite je podalje od oštrog i izravnog sunčevog svjetla jer, iako voli sunce, ne voli izravnu svjetlost koja prži. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što zelena orhideja, kao i sve ostale, prestane cvasti, presadite je u novu teglicu. Nježno je izvadite iz postojeće, otresite ostatak stare kore, odrežite mrtvo korijenje sterilnom oštricom ili škarama, no nemojte je staviti u veću posudu jer orhideje vole da im je korijenje natrpano u malom prostoru.

Za vrijeme presađivanja držite je za listove tako da korijenje visi u posudi. Dodajte koru i nježno pomiješajte komadiće oko korijenja kako bi se držali čvrsto, a opet ostavili dovoljno prostora za zrak.

Nadohranjujte svoju orhideju sa svakim drugim zalijevanjem i to s razvodnjenim sredstvom za gnojenje. Preporučenu dozu najbolje je prepoloviti na pola, neovisno o tome je li riječ o običnom gnojivu ili onom specijaliziranom za orhideje.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Zelena orhideja voli povećanu cirkulaciju zraka i promjenu temperature koja se događa na otvorenom pa ih za vrijeme lijepog vremena stavite negdje gdje neće biti na izravnom svjetlu ili jakom propuhu. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ORIJENTACIJA U DOMU

Kako odrediti strane svijeta u stanu

shimmer fallback
VRT I BILJE

Vrijeme za kalemljenje voće

Više s weba