Žitarice

Žitarice vrste i uzgoj žitarica po vrstama

Image

žitarice vrste

Foto: Thinkstock

Mnoga istraživanja su već odavno dokazala da su žitarice vrste koje nam čine mnoge dobrobiti u prehrani, te je stoga i uzgoj svih vrsta žitarica zastupljen i u našim krajevima

18.1.2019. u 7:01/ Život i stil

Žitarice (cerealije) su kupina jednogodišnjih biljaka iz porodice trava (Poaceae), pogodne za neposrednu prehranu ljudi i preradu u mlinske, pekarske, tjesteničarske i slične proizvode.
U žitarice i njihove vrste spadaju: pšenica, raž, ječam, zob, tritikale, kukuruz, riža, proso, sirak i heljda, koja je iz z porodice Polygonaceae, ali je ubrajamo u žitarice.
U našim krajevima se uzgajaju sve žitarice i njihove vrste osim riže. 

Na osnovi morfoloških i bioloških obilježja žitarice vrste možemo podijeliti u dvije skupine: prave ili strne žitarice (potpor. Pooideae) i prosolike žitarice (potpor. Panicoideae). 

Žitarice, sve vrste uglavnom, olakšavaju potiskivanje hrane kroz probavni trakt, što smanjuje količinu žučne kiseline, koju stvara jetra.

Tu je i pet vrlo važnih vrsta žitarica koje svakako treba uvrstiti u našu prehranu, a to su: heljda, zob, ječam, kvinoja i bulgur. Za neke vrste od ovih žitarica možda niste čuli, ali sasvim sigurno ćete uskoro slušati sve više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žitarice su zasigurno jedne od najvažnijih namirnica u prehrani čovjeka, a tu su i neke najzdravije vrste žitarica koje biste morali konzumirati: proso, zob i raž.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Znate li koje su vrste lirskih pjesama?

Više s weba