Egzotično voće

Zmajevo voće - voće neobičnog i primamljivog izgleda

Image

Zmajevo voće - voće neobičnog i primamljivog izgleda

Zmajevo voće je vrlo primamljivog izgleda, a postoji legenda po kojoj onaj tko pojede zmajevo voće postaje snažan kao i samo mitsko biće koje je rigalo vatru

25.9.2018. u 8:00/ Život i stil

Zmajevo voće  je egzotično tropsko supervoće, koje se poznato kao pitaya, a nazivaju ga i 'kraljevskim voćem'. 

Zmajevo voće  je naime plod vrste kaktusa, koja pripada rodu Hylocereus.

Porijeklo vuče iz Meksika, ali i dijelova Južne i Srednje Amerike. Uzgaja se i u mnogim azijskim zemljama, uključujući Tajland, Tajvan, Vijetnam, Maleziju, Šri Lanku i Filipine, ali nalazi se i u drugim tropskim dijelovima svijeta, kao što su Havaji, jug Kine i sjever Australije.

Zmajevo voće može se naći i u kiseloj, ali i u slatkoj sorti. Plod ove egzotične voćke može težiti od 150 do 600 grama, a unutar njega se nalazi slatka, sočna i vrlo ukusna bijela pulpa s mnogo jestivih sjemenki. Vrlo je privlačnog izgleda, posebno kada ga se prereže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova egzotična voćka cvate nekoliko puta godišnje, a cvijet je zaista prekrasan. Može biti dužine oko 15 cm i širok i do 30 cm u promjeru, cvjeta noću i odumre uz prve zrake sunca. Oprašuju ga noćni oprašivači moljaca i šišmiši.

Jestivo je samo meso u unutrašnjosti, a kora se ne smije jesti. Konzumira se tako da se plod prereže na pola i unutrašnjost se pojede žličicom, ili se nareže na kriške kao lubenica i jede do kore. Može se raditi i ukusan sok. 

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Zmajsko voćeima bogatu nutritivnu vrijednost. Dobro je za poboljšanje zdravlja očiju jer sadrži karoten; za poboljšanje probave u organizmu i smanjenje masnoća jer sadrži vlakna; pomaže metabolizmu tijela jer je prepun proteina, te kao pomoć u formiranju zdravih zubi i čvrstih kostiju čemu pridonosi kalcij u ovom plodu
Dobar je i za vraćanje izgubljenog apetita , sadrži dosta vitamina B2,B1; poboljšava izgled kože zahvaljujući vitaminu B3; jača imunološki sustav tijela uz pomoć vitamina C; a odličan je i kao pomoć u formiranju tkiva čemu pridonosi fosfor. Sam plod sadrži I do 90 posto vode.

Dobar je regulator razine šećera u krvi, a treba spomenuti i da je zmajevo voće izvrstan afrodizijak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zmajeva voćka izgleda pomalo nezgrapno zbog debele kore s bodljama., ali sve ovo prethodno rečeno više je nego dovoljno da nas uvjeri u iznimnu kvalitetu ovog neodoljivog kaktusa.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Literatura

Pisanje brojeva slovima - osnovna pravila za pisanje brojeva

Više s weba