Sobne biljke i cvijeće

Zmijasti Kaktus - vrsta kaktusa koja polako pada u zaborav

Image

Zmijasti Kaktus - vrsta kaktusa koja polako pada u zaborav

Foto: www.pixabay.com

Zmijski kaktus je rod biljaka iz porodice kaktusa (Cactaceae) rasprostranjena u Srednjoj i Južnoj Americi gdje raste kao parazit na drugim biljkama ili na stijenama

23.9.2018. u 17:35/ Život i stil

Zmijasti Kaktus (lat. Aporocactus) ​traži vrlo svjetlo mjesto i sunčan položaj, a temperatura treba biti umjerena, odnosno, iznad +10 pa do 16 C noću.

Dovoljan mu je normalni sobni zrak koji je dovoljno vlažan, a najbolja zemlja za zmijasti kaktus je specijalna mješavina za kaktuse.

Zimi ga treba držati na umjereno svježem mjestu da bi ste pospješili njegovu cvatnju.

Zalijevanje je obilno samo u vegetacijskom razdoblju, a mnogo manje zimi, kada je dovoljno ne dopustiti da zemlja presuši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zmijasti kaktus naziv je dobio po tome što ima do 1 m duge i 15 mm debele izdan­ke, koji bi trebali slobodno visjeti.  Ti zeleni izdanci godišnje nara­stu od 7 do 10 cm, a imaju 10 do 12 tankih, pomalo zaobljenih rebara, koji su puni kratkih, žutih do crveno­smeđih bodlji. 

Cvjetovi zmijastog kaktusa, koji mogu biti dugi i do 10 cm, javljaju se na proljeće samo na dvogodišnjim izdancima. Ljevkastog su oblika, ružičaste do crvene boje, a otvaraju se tijekom dana, dok su navečer zatvoreni. Raste u Meksiku u umje­renim planinskim područjima do 2700 m visine, viseći s drveća ili litica.

Upravo se čita

Image
NESRAZMJER PLAĆA

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

Za ljubitelje kaktusa, zmijasti kaktusje jedna od onih staromodnih biljaka koje se rijetko pronalaze u trgovinama. Ako imate sreće pronaći ćete negdje reznicu, a ona će brzo pustiti korijen. Reznicu je dovoljno ostaviti da se suši nekoliko dana, pre nego što je stavimo u vrlo pjeskovitu zemlju, koju ćemo kasnije zamijeniti mješavinom zemlje za kaktuse.

Zmijasti kaktus najbolje uspijeva u visećoj posudi i leti je treba obilno zalijevati, dok je zimi moramo držati na suhom i svježijem mjestu, da bi procvjetala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji i manje poznata vrsta zmijastog kaktusa, Aporocactus flagriformis, kod koje su stabljike rebraste.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Što je proza i kako izgleda prozni tekst?

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Više s weba