Ljekovito bilje

Znate li kad se bere kadulja?

Image
Foto: Pixabay

Ako niste sigurni kad se bere kadulja donosimo vam odgovor na to pitanje te nekoliko savjeta o njenoj upotrebi. Kadulja iz prirode obavezno se bere pred samo cvjetanje

14.6.2018. u 22:19/ Život i stil

Kadulja nema posebno velikih zahtjeva prema kvaliteti tla i uspješno se može uzgajati na skoro svim njegovim tipovima. Ne podnosi samo naplavna tla. Razlikuje se vrijeme i način berbe kadulje ovisno o tom da li se bere iz prirode ili iz uzgoja. 

Važno poštivati pravilo kad se bere kadulja. To pravilo je da se kadulja nikada ne bere prije druge polovice srpnja, tako da biljka može baciti sjeme te tako omogućiti njen opstanak i očuvanje bioraznolikosti.

Ne kosi se nisko kao u nasadu a najmanje jedna trećina se ne smije brati i mora se ostaviti prirodi. Kad se bere kadulja, bere se cijeli nadzemni dio biljke na visini od 10 cm.

Za proizvodnju lista nadzemni dio se suši, a zatim se odvaja stabljika od lista. Stoljećima se kadulja brala komercijalno u prirodi, ali je zadržala genetsku raznolikost upravo branjem na ovakav način.

Eterično ulje kadulje sadrži preko 100 spojeva, ali  dominantni su tujoni i kamfor.
Što je, više tujona, a manje kamfora to je kadulja kvalitetnija. 

Kadulja se bere i suši u ljekovite svrhe a to su prvenstveno:  liječenje desni i usne šupljine jakim uvarkom, liječenje upaljenog grla, protiv znojenja, prehlade, upale žući, loše probave, za jačanje organizma te protiv stvaranja čira na želucu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Image
karate

Pojasevi u karateu: Koje je značenje pojaseva u karateu?

Više s weba