Povrtnjak i radovi u vrtu

Znate li kada saditi luk u vrtu

Image

jesenska sadnja luka

Znate li kako saditi luk, koji su načini uzgoja i koje je najbolje vrijeme kada saditi luk da bi prinosi bili što veći a sam luk što sočniji i ukusniji

17.11.2018. u 7:20/ Život i stil

Jedno od često postavljanih pitanja je kada saditi luk. Da li je to jesen ili proljeće? 
Ne pronalazimo jedinstveni odgovor na ovo pitanje jer to ovisi o mnogim faktorima.
Kada saditi luk prvenstveno ovisi od toga u kojem se dijelu Hrvatske nalazite, kakvo tlo imate, kakve su klimatske (ne)prilike karakteristične za vaš kraj. 
Tako se dešava da neki uzgajivači i proizvođači sav luk sade na jesen (listopad/studeni), dok neki drugi, u drugim krajevima, sade luk na proljeće (ožujak-svibanj).

Većina ljudi koji se bave povrtlarstvom, a koje smo pitali kada saditi luk, su nam rekli da ipak, većinu luka sade na proljeće. 
Luk posađen na proljeće uvijek puno ljepše naraste i manje je podložan nametnicima. Ako sami ne znate kada saditi luk i kada će to biti najbolje u vašim krajevima – napravite višegodišnji pokus, pa dio iste vrste luka sadite na jesen, dio na proljeće i bilježite razlike u rastu i urodu. 
Zapažanja samo jedne godine nisu dovoljna pa bilježite u dužem periodu, jer nije svaka godina ista, a isti rezultat bi morali dobiti tijekom više godina da bi bili sigurni u zaključke kada saditi luk.

Kako luk posađeni na jesen ipak prije naraste i možete imati mladi luk jako rano, uvijek je dobro dio luka ipak posaditi na jesen. 
Optimalno vrijeme kada saditi luk je druga dekada listopada.

Napomena za kraj: Luk te ostale kulture iz porodice (lat. Liliaceae) ne smiju se uzgajati na istoj površini do 5 godina zbog brojnih zajedničkih bolesti i štetnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čišćenje doma

Jednostavni savjeti - Kako oprati zidove

Više s weba