Egzotično ljekovito bilje

Znate li kako izgleda cvijet đumbira?

Image
Foto: Pixabay

Đumbir ima prekrasan egzotičn cvijet i mnogi ga uzgajaju kod kuće upravo zbog toga. A znate li vi kako izgleda cvijet đumbira i kako ga uzgojiti na vašem balkonu?

31.5.2018. u 13:02/ Život i stil

Đumbir ili ingver je biljka iz porodice Zingiberaceae koja raste u tropskom i suptropskom pojasu. U farmaceutskoj industriji poznat je pod imenom rhizoma zingiberia.

Đumbir sadrži antibakterijske tvari, ublažava mučninu, pospješuje cirkulaciju, znojenje, rad žuči i poznat je kao afrodizijak. Kao začin, nariban korijen dodaje se juhama te jelima s piletinom, janjetinom, ribom i morskim plodovima.

Đumbir je tropska začinska biljka koja podsjeća na trsku. Koristi samo korijen ili se može koristiti i cijela stabljika ili cvijet.

Đumbir je izdržljiva, listasta biljka. Naraste do visine 50 do 100 cm. Izgledom, debelom stabljikom i dugim listovima, podsjeća na barske biljke. Razvije granat rizom iz kog naraste korijen, koji u zemlji raste vodoravno.

Korijen je žućkaste boje i aromatičan. Listovi su 15 do 30 cm dugi i 2 do 2,5 cm široki. Rastu direktno iz rizoma. Cvjetovi su mu trobojni, uvezani su u čašicu i krunu. Cvijet će se pojaviti jedino ako se uzgaja kao višegodišnja biljka. 

Kako izgleda cvijet đumbira?

Jako je lijep pa ga mnogi uzgajaju na balkonima zbog tog egzotičnog cvijeta.
Tri latice cvijeta su duge oko 1 cm dok su pak tri krunasta listića su cjevasto srasla, tamno su ljubičasta s kratkim prašnicima, na kojima se nalaze oko 9 mm duge prašne kesice. ​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

Evo kako izgleda cvijet đumbira. 

Smješteni su u gusto stožastim klasovima. Tri plodna lista srasla su s plodnom krunom. Za rast i razvoj mu treba toplija klima.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

Zanimljivo je da je u antičko doba đumbir je korišten u liječenju očnih upala i kao sredstvo za protjerivanje. Sada je jedna od poznatijih začinskih i ljekovitih biljaka.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NIJE PRVI PUT

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA U poznatom ljetovalištu muškarac plivao u moru, a onda ga je raskomadao morski pas

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pravila u pisanju

Padeži i padežna pitanja

Više s weba