Povrtnjak i radovi u vrtu

Znate li kako možete odrediti pH zemlje

Image

pH zemlje

Foto: Pixabay

Ako vas zanima kako odrediti pH zemlje, odnosno lužnatosti tla, u nastavku donosimo detalje o tome kako ćete to napraviti sami i kako se radi određivanje pH zemlje

22.4.2019. u 10:49/ Život i stil

Ako želite točno poznavati ph zemlje u vašem vrtu , bilo da ste profesionalac ili tek poljoprivrednik amater, morate poznavati sadržaj kiselina u tlu. 
U nastavku pročitajte više o tome kako se radi određivanje pH zemlje

Ako ste manji vrtlar dovoljno je znati da se iza pojma pH zemlje skrivaju određene vrijednosti, odnosno činjenica da tlo, kemijski gledano, može reagirati kiselo ili alkalno.

Određivanje pH zemlje znači da vrijednost tla ispod 7 (od 3-6) ukazuje na sve jaču kiselu reakciju. 
Vrijednost tla iznad 7 znači da počinje alkalna reakcija (od 7-9), a otopine s vrijednostima od 7,1 - 14 su lužnate (alkalne).
Većina kultiviranih biljaka prednost daje blago kiseloj reakciji tla, onima kojima se određivanje pH zemlje očituje između 6 i 7.

Izrazito kiselo tlo vole biljke tresetišta kao npr. azaleje, rododendroni, kamelije i vrijes, a slabo alkalno tlo pome biti i za trešnju, kupus, celer i mrkvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do točnih vrijednosti reakcije tla dolazi se analizom tla primjenom pH metara.
Moguće je nabaviti malu garnituru za određivanje pH zemlje, ali ako se još niste odlučili za kupnju u specijaliziranim prodavaonicama, ipak možete i sami nešto napraviti.

Zagrabite malo zemlje iz vašeg vrta i pomiješajte ju s malo obične destilirane vode. 
Zatim smjesu pustite da se slegne, a onda u vodu uronite komadić indikator papira (lakmus) za određivanje pH vrijednosti tekućina. 
Papirić nabavite u bilo kojem kemijskom laboratoriju, ili u trgovini laboratorijskim priborom (Hospitalijama), a uz  njega je uvijek priložena i skala boja koja odgovara određenom stupnju kiselosti ispitivane tekućine. 
Tako ćete na vrlo brz i jednostavan način saznati pH zemlje, odnosno je li zemlja u vašem vrtu kisele, neutralne, ili lužnate reakcije.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Ako određivanje pH zemlje na vašem terenu  pokaže da je zemlja previše kisela, onda se mora izvršiti kalcizacija (kalcifikacija), koju ćete obaviti dodavanjem vapnenih materijala, odnosno materijala koji u visokom postotku sadrže kalcij. 
Ako je pak situacija suprotna i želite povećati kiselost, to napravite dodavanjem treseta, pilovine od jelovine, dodajte zemlju za rododendrone (koju kupite u vrtnom centru), iglice od bora. 
Koju god od mjera morate napraviti (otkiseliti ili zakiseliti), svakako to i napravite, jer tako činite dobro svojim biljkama koje će u toj zemlji rasti, a samim time će se poboljšati i usvajanje hranjiva. 
Zbog toga je i potrebno određivanje pH zemlje jer uvijek morate znati i potrebe biljaka prema pH vrijednosti, ako ih imate namjeru zasaditi u svom vrtu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Matematika

Površina kruga - Koja je formula za površinu kruga?

Više s weba