Kukci u kući

Znate li kako otjerati pčele?

Image

PXL pčele roj milano najezda skuter PXL pčele roj milano najezda skuter

Ako ih ne diramo i provociramo neće nas napasti, a ako niste sigurni kako otjerati pčele najbolje je izvijestiti najbližega pčelara koji će ih smjestiti u košnicu i odnijeti.

10.6.2018. u 23:19/ Vijesti.hr

Pčelinji otrov pčelama služi prvenstveno kao konzervans jer sadrži mravlju kiselinu a ujedno kao obrana od neželjenih posjetitelja.
Pčele bi se mogle svrstati u totalno slobodne životinje koje se kreću kuda žele a da njihov vlasnik ne može bitno utjecati na njihove putove. 
Proljeće je vrijeme kada se pčele intenzivno množe, zahvaljujući obilju cvijeta i nektara dolazi do dijeljenja zajednica, tako zvanoga rojenja.

Svako pčelinje društvo ima po nekoliko zajednica koje u određenom vremenskom razdoblju napuštaju matičnu košnicu i formiraju  novu. 
Prilikom rojenja pčele se uhvate u gusto zbijeni kup – roj na obližnjem drvetu a pčelar ih „skida“ u novu košnicu. Tako vrijedne pčele maksimalno iskoriste svaki cvjetić i svaku zraku sunca jer vrijeme obilja brzo prođe a one moraju priskrbiti zalihe meda i peludi za bespašno razdoblje i zimu. 
Ali rojevi na grani ponekad ne čekaju pčelara. Kada  temperature zraka jako porastu a sunce počne nemilosrdno pržiti, oblak pčela se diže i kreće na put koji može biti i više kilometara. Priroda se nepogrešivo brine da ravnomjerno rasporedi ove vrijedne insekte po svim područjima pa je tako i njihov nagon za kretanjem jak.

Image

pčele, gol, utakmica, Brazil pčele

Foto:
Image

pčele, gol, utakmica, Brazil pčele

Rušenjem stogodišnjih šuma nestala su mnoga prirodna staništa i šuplja stabla u kojima se obično nastanjuju pa u nuždi, tražeći zamjensko stanište, ulaze u dimnjake, pod strehe i šupljine koje su ostale na građevinskim objektima. 
Obično novi stanari privuku pozornost najmlađih ili se pojave kao neugodno iznenađenje kada slučajno na njih nabasamo te može doći do neželjenih posljedica.
Ubadanje pčela je samo način na koje one tada brane svoj dom. 
Rojevi se ponekada znaju uvući u kutije roleta, udubljenja na prozorima ili jednostavno se objese na fasadi kuće.

Znate li kako otjerati pčele ako dođe do napada ili se pojave u vašoj blizini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo moramo biti svjesni činjenice da ako ne diramo i ne provociramo pčele nas neće napasti prve.
Poneki ljudi se uspaniče pa lakomisleno sami pokušavaju riješiti problem sa šmrkom i vodom te prizemljiti roj. 
Djelomično će ga uništiti ali veliki dio pčela će danima poslije puzati po zemlji penjući se na svakoga u prolazu a kada ih slučajno pritisnu pčele će i ubadati. 
Ako vas slučajno iz nekoga razloga napadnu, a ne znate kako otjerati pčele, ne pokušavajte mahati rukama.

Najbolje je žurno napustiti opasno mjesto a one će nas nakon kraće udaljenosti prestati slijediti. 
Zdravom odraslom čovjeku nekoliko uboda pčele ne ugrožava život ali oprez je potrebna jer alergijska reakcija može dovesti do gušenja.

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

Posebno je opasno ako vas ubodu u predjelu usne šupljine. Na ubode najburnije reagiraju djeca, alergičari i stariji. U slučaju uboda, najbolje je odmah staviti hladan oblog, a u slučaju da vas ubode veći broj kukaca, mogu se pojaviti znaci trovanja i treba potražiti pomoć liječnika. 
Pčelari postepeno steknu imunitet na pčelinji otrov pa im nekoliko desetaka uboda dnevno može proći bez otoka ili reakcija tijela. 
Ako pravilno postupamo s pčelama te ih svojim ponašanjem ne provociramo neće nas bez razloga napasti naročito ako su na cvijeću marljivo sakupljajući pelud i nektar.
Ako smo svjesni činjenice da u ratu s pčelama gotovo uvijek one pobjeđuju, onda moramo biti oprezni i znati kako otjerati pčele prije susreta s njima.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što simbolizira žuta?

Žuta ruža: simbolika i značenje žute boje

Više s weba