Biljni svijet

Znate li kako posaditi mango kod kuće?

Image
Foto: Thinkstock

Mango je tropska biljka sočnih plodova. Biljka koja brzo raste, a ima predivne listove. Može se uzgajati i u našim krajevima pa evo savjeta kako posaditi mango

23.6.2018. u 12:12/ Život i stil

Mango posebno dobro uspijeva u mediteranskim područjima gdje može ostati na otvorenom tijekom cijele godine. Vrlo je zanimljivo promatrati kako se ova biljka razvija i raste, gotovo na očigled.

Znate li kako možete posaditi mango kod kuće?

Sve što vam je potrebno je plod mango voćke koji ćete kupiti u nekoj od prodavaonica.  Prvo se osladite i uživajte u njegovom plodu, a onda kada dođete do koštice kreće vaša mala avantura uzgoja.

Uzmite košticu s koje treba skinuti što više mesa (nije potrebno skinuti sve). Zatim položite košticu u vodu i ostavite jedan dan da ubrzate proces klijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmite neku vrstu kliješta ili pokušajte otvoriti košticu lagano s nožem. Ovaj korak nije toliko jednostavan koliko se čini. Najbolja tehnika je zgnječiti košticu kliještima, ali morate to izvesti vrlo pažljivo da ne biste oštetili sjemenku koja se nalazi unutar ljušture. Kada to napravite rastvorite ljušturu i izvadite sjemenku iz nje.

Sjemenka će jednom niti biti povezana s ljušturom pa tu nit odvojite od ljušturice.
Kada je mango oslobođen možete ga direktno staviti u zemlju, ali pripazite da ne stavljate sjemenku preduboko.  

Upravo se čita

Image
SNIMKA SVE OTKRIVA

Rekonstruirali smo slučaj Platak. Kako je moguće da je noga u glavu za policiju prekršaj?

Položite ju vodoravno tako da njezin širi dio leži na zemlji, odnosno onako kako stoji i kad ju stavite na stol i pustite.

Važno je napomenuti kako mango voli toplinu pa ga stavite na osunčano mjesto, a voli i zemlju koja se može dobro ocijediti. Zalijevajte ga tek kada se zemlja posve sasuši kako ne bi došlo do truljenja sjemenke od prevelike vlage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budite strpljivi i jednoga dana će vas iznenaditi predivan izdanak.

Evo još jedan način kako posaditi mango

Za ovo je potrebno uzeti papirnate maramice ili neku spužvicu kojom ćete obaviti sjemenku manga nakon što je oslobodite iz ljušture.  Nije potrebno prethodno stavljati sjemenku s ljušturom u vodu jer će sjemenka cijelo vrijeme biti na vlažnome. 

Sjemenku oslobodite na isti način kako je to opisano u prethodnom dijelu teksta. Sjemenku položite na papirnatu maramicu ili spužvicu i dobro je namočite. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmite prozirnu plastičnu vrećicu pa stavite namočenu maramicu/spužvicu u vrećicu i dobro je zatvorite. Bilo bi dobro da vrećicu ne otvarate barem 3 tjedna jer prije toga sigurno neće proklijati, a izložit ćete sjemenku plijesni. 

U vrećicu povremeno dodajte vode kako sjemenka ne bi ostala bez vlage.

Kada nikne ostavite da se razviju prvi listići i tek onda ju posadite, ali toliko da sjemenka može biti pod zemljom, a listići potpuno iznad nje. 

Ako se još uvijek pitate kako posaditi mango odaberite jedan od ova dva načina i posve smo sigurni da će vas vaša nova biljka uskoro razveseliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
ATMOSFERA

Kakav je normalan tlak zraka i što donose odstupanja od normalnog tlaka

Više s weba