Biljni svijet

Znate li kako se biljke hrane?

Image
Foto: Pixabay

Biljke koriste kisik za razgradnju šećera, pri čemu oslobađaju energiju i ugljik dioksid.Taj proces zovemo disanjem i suprotan je fotosintezi. A kako se biljke hrane?

12.6.2018. u 20:49/ Život i stil

Biljka uz pomoć kisika razlaže šećere dobivene fotosintezom na ugljični dioksid i vodu, a pritom oslobađa energiju potrebnu za druge aktivnosti, kao što su rast i razmnožavanje.

Kada razmišljamo o tome kako se biljke hrane moramo prvenstveno znati da više od 95% hranljivih tvari biljke ne dobivaju na račun plodnosti zemlje, naših napora i gnojiva, već od sunca, vode i zraka. 

Disanje se odvija u sitnim staničnim tjelešcima koje zovemo mitohondrijima. Oko 40 posto energije pohranjene u obliku šećera pretvara se u kemijsku energiju, a ostatak se oslobađa kao toplina.

Kako se biljke hrane?

Biljke hranu proizvode fotosintezom. To je proces u kojem posredstvom sunčeve energije pretvaraju ugljik dioksid i vodu u šećere. Fotosinteza ovisi o zelenom pigmentu klorofilu koji hvata sunčevu svjetlosnu energiju. Klorofil se nalazi u malim tvorevinama, kloroplastima, koje su najbrojnije na gornjoj strani lista. Klorofil pretvara svjetlosnu energiju u kemijsku, te tako potiče fotosintezu. Biljka pretvara ugljični dioksid i vodu u šećere, koje tada prenosi do drugih tkiva i pohranjuje u obliku škroba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao odgovor na pitanje kako se biljke hrane moramo navesti i to da je za biljke je vrlo važan ugljični dioksid, a njega mogu stvarati i razni zemljani organizmi kao što su: bakterije, gliste i drugi oblici života u zemlji.

Treba napomenuti i to da kada korijenje biljaka odumire, šupljine koje ostaju iza njih su "pluća" za zemlju koja se ne zatvaraju i po nekoliko godina, osim ako ih oranjem ili prekopavanjem ne prekinemo. Ti kanali osiguravaju život jer kroz njih prodire i zrak i vlaga koji su potrebni za aktivnosti mikroorganizama. Tek u ovim uvjetima bakterije proizvode ugljični dioksid. 

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Biljci su dostupni fosfor, dušik i kalij koji su koncentrirani u biljnim otpacima i u živom svijetu u zemlji, a to je nedovoljno pa s obzirom na to da su topivi u vodi, dolazi do ispiranja za vrijeme padalina ili zalijevanja. 

Fosfora i kalija koji nisu direktno dostupni biljkama, ima u zemljištu dovoljno, toliko da se ne mogu vjekovima potrošiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No oni mogu biti dostupni biljkama samo u zdravom zemljištu gdje postoji simbioza između zemlje, biljaka i mikroorganizama. O tome moramo voditi računa ako zaista brinemo o tome kako se naše biljke hrane.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
reljef

Kakva su tla u Gorskoj Hrvatskoj?

Više s weba