Kukci u kući

Znate li kako se riješiti štrige u kući?

Image
Foto: Pixabay

Uholaža, štriga ili škarica voli mračna i vlažna staništa. Štriga je čovjeku posve neškodljiva. Imate li štrige u kući? Evo savjeta kako da ih se jednostavno riješite.

7.6.2018. u 15:08/ Vijesti.hr

Štrige su red manjih, vitkih, ponešto sploštenih kukaca kojima su krila su jako smanjena i čvrsto pokrivena bjelančevinom u sjajni oklop. Obilježava ih par oštrih jako hitiniziranih izraštaja (cerci) na zatku. Ime škarica ovaj kukac dobio je po škaricama, kliještima koja se nalaze na stražnjem dijelu tijela. Ipak, kliješta rijetko upotrebljavaju kao oružje za napad.

Jedan kukac s tri imena  uholaža, štriga ili škarica. Tijela su im smeđe do crne boje, dužine oko 10-16 mm.

Po nekim pričama to je opasna uholaža koja može ući u uho te snažnim škaricama probiti bubnjić, a neposlušna djeca mogu oglušiti.

Je li uholaža dobila ime upravo po tome što "ulazi u uho"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štriga je, na sreću, čovjeku posve neškodljiva. Ime štriga za uholažu uobičajeno je u područjima u kojima se kositi ili šišati kaže štrigati.

Ime škarica dobila je po škaricama, kliještima na stražnjem dijelu tijela uz pomoć kojih slaže svoja krila iako mnogo češće hoda nego što leti.

Upravo se čita

Image
privedena napadačica

U Virovitici pacijentica izbola psihijatricu u ordinaciji

Štriga danju obitava u mračnim i vlažnim staništima u voćnjaku ili vrtu, a aktivna je tijekom noći kada se hrani pa tako često vidimo štrigu u kući.

Može se naći na grožđu, plodovima jabuke, kruške, ali i u samom plodu breskve gdje se hrani nježnim dijelovima biljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li problema sa štrigom u kući jednostavno ih se možete riješiti uz pomoć starih novina.

Namočite ih vodom, dobro zarolajte i zavežite običnom gumicom. Takve novine odložite na mjesto gdje ste primijetili štrige u kući.

Novine će se pretvoriti u pravu klopku, a budite uporni i ponavljajte postupak dok se ne riješite i posljednje štrige u kući.

Kliješta zasigurno imaju određenu ulogu u ljubavnoj igri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štriga se često može naći na grožđu, plodovima jabuke, kruške, ali i u plodu breskve. Osim plodovima voća hrani se i nježnim dijelovima nekih biljaka, primjerice cvijeća i povrća. Ipak, hrani se i hranom životinjskoga podrijetla: biljnim ušima, krvavim ušima, grinjama i jajima leptira te je zbog toga od osobite važnosti njezina prisutnost u voćnjaku i vrtu. Korisna je jer regulira brojnost štetnika. 

Po danu se uglavnom skrivaju, a po noći se hrane.

Ženke štrige čuvaju svoja jaja i neko vrijeme njeguju svoje mlade-ličinke. Ženka nakon parenja odloži manji broj jaja u jesen, a veći broj u proljeće, ukupno 20-90 jaja.

Jaja su ovalna, bijela, odložena u specijalne komorice u tlu, koje ženka ukopava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ženka čuva jaja dok se ne izlegnu, od gljivica i vlage, a potom štiti i mlade ličinke. Rijetko među kukcima nalazimo tako pažljive roditelje.

Tijekom dana obitava u mračnim i vlažnim staništima u voćnjaku ili vrtu, te se rijetko može vidjeti, osim ako se ne potraži ispod kamenja, trule kore, lišća ili među otpacima.

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Znate li koje su vrste lirskih pjesama?

Više s weba