Čišćenje doma

Znate li kako ukloniti miris vlage u sobi?

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Često si postavite pitanje kako ukloniti miris vlage u sobi? Donosimo nekoliko korisnih savjeta kako ukloniti miris vlage u sobi ili bilo kojoj drugoj prostoriji

23.8.2018. u 16:39/ Vijesti.hr

Kako ukloniti miris vlage u sobi ovisi od toga odakle miris vlage dolazi. Vlaga može dolaziti iz namještaja, ako imate starinsku komodu ili ormar koji zaudara po njoj.
Prvo prebrišite njihove površine izvana i iznutra alkoholnim octom, a potom u unutrašnjost namještaja stavite spremnike u koje ste ulili ocat i pustite da tako otvoreni stoje preko noći. 

Ako imate u sobi tkaninu i odjeću u koje se uvukao miris vlage, njih je moguće osvježiti pranjem u perilici za rublje u koju ste ulili šalicu alkoholnog octa. 

Uredili ste stan ili samo sobi i nakon određenog vremena na svježe obojenom zidu stvaraju se neugodne žuto-smeđe mrlje. To je znak da vam problem u tom dijelu stana  stvara upravo vlaga. Ne znate ni kako je nastala, a niti kako ukloniti taj miris vlage u sobi.

Razlog povišene vlažnosti zraka u vašoj sobi je problem s kojim se mnogi suočavaju i koji se može riješiti.

Najveći problem koji visoka vlaga u zraku može uzrokovati je taj da će to potaknuti razvoj plijesni, a onda nastaje još veći problem.
Plijesni vole vlagu pa se mogu brzo i razmnožiti. Tako se mogu razviti mnoge bolesti, uključujući alergije i astmu.

Visoka vlaga šteti svemu u sobi a prvenstveno posteljini i vrlo se lako skupi. 

Pretjerano znojenje dovodi do stvaranja vlage na tkaninama, posebno u vašem krevetu i posteljini pa dolazi i do oštećenja tkanina.

Prvo pravilo kako ukloniti miris vlage u sobi je da pravilno prozračujte spavaću sobu. Pravilnim prozračivanjem možete smanjiti vlagu i ukloniti neugodne ili ustajale mirise.
Znamo da se vlaga najčešće stvara na hladnijim mjestima spavaće sobe. U kutevima, na vanjskim zidovima i prozorskim okvirima.

Spavaću sobu trebali bi prozračiti dva puta na dan, a može i češće posebno ako već imate problem vlage. Prozračiti znači širom otvoriti prozore na barem pet minuta tako da se topao i vlažan zrak će se zamijene hladnim i svježim, a vi ćete nakon toga spavati kao beba.

Drugo rješenje kako ukloniti miris vlage u sobi je da u spavaću sobu dodate odvlaživač zraka. Sprave koje se danas mogu kupiti bilo gdje vrlo su korisne.

Postoji i treće preventivno rješenje kako ukloniti miris vlage u sobi, a to je da sušite vaše rublje vani na otvorenom kad god je to moguće.

Upravo se čita

Image
u Mannheimu

Pacijentica (73) cimerici (79) u bolnici isključila uređaj za kisik, žena umrla: 'Nisam mogla spavati od buke'

Sušenje mokrog rublja u zatvorenoj prostoriji izaziva i vlagu i zato kad god je moguće objesite odjeću vani na otvorenom. Bolje će se osušiti i bolje će mirisati - po svježem zraku.

Za kraj donosimo još jedan praktičan savjet kako ukloniti miris vlage u sobi, a to je da se poslužite solju. Sol odlično može apsorbirati vlagu u svim prostorijama, a odlična je i za uklanjanje mrlja plijesni s odjeće.

Pronađite što ravniju ili širu posudicu pa je napunite s jednim kilogramom grube soli i stavite je na mjesto koje vama najbolje odgovara.

Nakon par dana primjetiti ćete kako je sol apsorbirala mnogo vlage.

Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija

Ponovimo koliko ima kontinenata na Zemlji

Više s weba