Povrtnjak i biljke povrtlarice

Znate li kakva je to patišon tikvica?

Image

patišon tikvica

Foto: www.pixabay.com

Ptišon tikvica je vrsta tikvice karakteristično plosnatog, neobičnog izgleda. Obično je bijele boje. Meso patišon tikvice je meko, nježno, gusto, slatkasto i ukusno

4.9.2018. u 16:40/ Život i stil

Patišon tikvica ima oblik spljoštenog diska pa je znaju zvati i  "svemirska tikvica". , Amerikanci ih nazivaju pattypan squash ili u žargonu, flying saucer zucchini, a nije teško zaključiti kako su i zašto dobili ovaj potonji naziv. Može težiti maksimalno od 200 do 300 g. 

Patišon tikvica svojim okusom podsjeća na okus tikvica i krastavca. Pripravljaju se na gotovo sve iste načine na koje spremamo i uobičajene tikvice. Sadrži gotovo sve vitamine grupe B, vitamin E i karotin. Patišon spada u ljetne tikvice.

Za konzumaciju, mladi plodovi ne moraju biti oguljeni jer je koža još mekana, a sjeme još nije izraženo. Postoji patišon bijeli koji se sije u svibnju, traži srednje tešku do tešku, duboko obrađenu zemlju koja je bogata humusom.

Patišon tikvica formira svoje vriježe, a bere se nakon tri mjeseca. Sije se u svibnju izravno u zemlju, u 'kućice' razmak oko 50 cm, ne treba oslonac jer biljka ne formira vriježe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

patišon tikvica

Foto: www.pixabay.com
Image

patišon tikvica

www.pixabay.com


Plodovi ove vrste patišon tikvice su bijele boje te zvjezdastog oblika. Manji plodovi ove biljke se čak mogu i kiseliti, a nije nemoguće ukiseliti i veće primjerke

Custard white je druga vrsta patišon tikvice koja se sije za presadnice u travnju ili svibnju, a presađuje se u svibnju i lipnju. Ispod nje se može malčirati da plodovi nisu u dodiru sa zemljom, pa da ne trule. Bere se već tri mjeseca nakon sijanja. 

Upravo se čita

Image
preokret u slučaju posvojenja

Sud oslobodio Hrvate u Zambiji! Mogli bi poletjeti za Hrvatsku već sutra?

Rižoto od patišon tikvica se priprema jednostavno i brzo te je idealan za ljetne dane kao lagani ručak.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gramatika

Padeži u hrvatskom jeziku: savladajte bitan alat pisanja i izražavanja

Više s weba