Glazba

Znate li kakvo je rock and roll značenje

Image

rock and roll značenje

Foto: www.pixabay.com

Značenje rock and roll riječi (rock & roll, rock 'n' roll) je jednostavno, ali pokušat ćemo navesti nekoliko činjenica i pojašnjenja oko značenja rock and roll glazbe

22.3.2019. u 17:54/ Život i stil

Rock and roll je zapravo žanr popularne glazbe koji je nastao i razvio se u SAD-u tijekom kasnih 1940-ih i ranih 1950-ih godina.
Elementi onoga što će kasnije postati rock and roll mogu se čuti u blues zapisima iz 1920-ih, a sam žanr kao takav, nije dobio svoje ime do 1954. 

Značenje "rock and roll" (engl.: ljuljaj se i valjaj), se dakle, odnosi na stil popularne glazbe koji potječe iz SAD-a pedesetih godina. Prije samog njegovog razvoja u sveobuhvatniji međunarodni stil poznat kao rock glazba, koji se zbio sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, nije bio toliko raširen i poznat.

U najranijim rock and roll stilovima, klavir ili saksofon su obično bili glavni instrument, ali su ovi instrumenti kasnije zamijenjeni ili nadopunjeni gitarom sredinom do kraja 1950-ih. U suštini to je plesni ritam s naglašenim povratnim udarcem, koji gotovo uvijek osigurava bubanj.
Klasični rock and roll se obično igra s jednom ili dvije električne gitare, kontrabas ili bas gitara, a nakon sredine 50tih i električna bas gitara i bubanj. 

Iza jednostavnog glazbenog stila, značenje rock and rolla, kao što se vidi u filmovima, u fanovskim časopisima i na televiziji, bilo je ogromno na stil života, modu, stavove i jezik. Osim toga, značenje rock and rolla je pridonijelo pokretu za građanska prava jer su i afroamerički i bijeli američki tinejdžeri uživali u glazbi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
orijentacija bez kompasa

Znate li kako odrediti strane svijeta bez kompasa?

Više s weba