Šume

Znate li koja je korist od šuma?

Image

korist od šuma

Foto: pixabay.com

Znate li da razvoj biljaka u šumi ovisi od količine svjetlosti koja prolazi kroz krošnje drveća, a znate li da svi ljudi na zemlji trebaju šume i morali bi znati koja je korist od šuma

22.7.2019. u 0:42/ Život i stil

Šuma je životna zajednica drveća, grmlja i šumskih životinja. Smatra se savršenom ekološkom tvornicom, ali i idealnim staništem za brojni živi svijet i blagodat za čovjeka. Stoga je možda i članak o tome koja je korist od šuma suvišan, jer svaki čovjek na Zemlji bi već trebao znati da je korist od šuma neprocjenjiva.

Prva korist od šuma i razlog njihove važnosti je činjenica da su šume “pluća svijeta” i najodgovornije su, zbog procesa kakav je fotosinteza, za proizvodnju kisika koji udišemo. Ovome dovoljno svjedoči podatak da, prema znanstvenim istraživanjima, jedno stablo godišnje proizvede kisika koliko je dostatno za četveročlanu obitelj.

Koristeći isključivo prirodne sirovine – ugljikov dioksid i vodu, kao izvor energije isključivo sunčevu energiju, životna zajednica šume u stanju je proizvesti znatne količine biomase (drva, lišća), uz proizvodnju kisika što je najveća korist od šuma.

Korist od šuma koju stvara ukupna životna zajednica šume je važna jer šuma zadržava znatne količine prašine iz zraka, povoljno utječe na kruženje vode u prirodi, kao i na atmosferske prilike (vremenske i klimatske), a služi i kao odlično stanište za brojne biljne i životinjske vrste. Ima i socijalno i estetsko značenje za čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uništavanje šuma, a koje shodno već rečenom, dovodi do smanjenja proizvodnje kisika, utječe na smanjenje količine ozona (O3) u atmosferi, što rezultira stvaranjem efekta staklene bašte. Uništavanje šuma dovodi do narušavanja cjelokupnog ekosistema.
Šume su jedan od najznačajnijih ekonomskih resursa. I najvažnija korist od šuma je ta što opstanak više od dvije trećine kopnenih vrsta, prema podacima WWF-a (World Wildlife Fund), je ovisno o šumama.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kategorizacija vozila

Znate li što obuhvaća prva kategorija vozila?

Više s weba