Povrtnjak i radovi u vrtu

Znate li koje je najbolje vrijeme kada saditi luk srebrnjak?

Image

Znate li koje je najbolje vrijeme kada saditi luk srebrnjak?

Koje je najbolje vrijeme kada sijati luk srebrnjak da bi prinosi bili što veći a luk što sočniji? Optimalno vrijeme kada sijati luk srebrnjak je druga dekada kolovoza

17.11.2018. u 7:56/ Život i stil

Luk srebrnjak (lat. Allium cepa), ili ozimi luk, zvan još i pulski, majski, junski, skopski, pompei i slične sorte, najčešće se uzgaja za najraniju potrošnju kao mladi luk u proljeće. 
Luk srebrbnjak posijte u kolovozu u hladno klijalište ili na posebnu gredicu za uzgoj presadnica. Od sjetve do nicanja prođe oko 15-20 dana. 

S obzirom na dugo vrijeme nicanja, tlo nakon sjetve prekrijte kompostom kako se površina ne bi isušivala. Do nicanja tlo orošavajte svakodnevno i redovito plijevite. Nakon nicanja dovoljno je zalijevati svaki treći dan.

U rujnu i listopadu, 40-60 dana nakon sjetve, presadnice debljine olovke posadite na razmak 10-15 cm, na gredice koje ste prošle jeseni pognojili stajnjakom, poslije rajčice, paprike, krastavaca, tikvica ili krumpira. Za jedan četvorni metar, odnosno za jedan red duljine 4-5 m potrebno vam je 50 presadnica luka srebrnjaka.
Osim iz presadnica, luk srebrnjak možete uzgojiti i iz lučica.
Njih posadite u jesen, od početka rujna do konca listopada, na razmak 3-10 cm između lučica u redu. Razmak između redova neka bude 20 cm. Lučice možete posaditi i gušće, budete li luk srebrnjak u rano proljeće vadili i trošili za jelo kao mladi luk. 
Luk srebrnjak vrlo dobro podnosi niske temperature, a najbolje uspijeva na rahlim, pjeskovitim i propusnim tlima, ili na izdignutim gredicama na kojima zimi ne stoji voda. 
Rano u proljeće plitko ga okopajte, a kad bude promjera 2-3 cm, mladi luk srebrnjak možete vaditi za jelo

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Vrt i okućnica

Japanska ruža razmnožavanje i uzgoj

Više s weba