Povrtnjak i radovi u vrtu

Znate li koje je to povrće koje voli kiselo tlo

Image

Uvjeti za sadnju krumpira

Foto: Pixabay

Da bi uspješno vrtlarili na svojoj okućnici ili vrtu na terasi iduće sezone, počnite se već sada polako pripremati i naučite koje je povrće koje voli kiselo tlo a koje ga povrće ne voli

21.4.2019. u 20:45/ Život i stil

Kisela tla su tla čija je ph vrijednost niža od 7 i kao takva čine specifične uvjete u kojima mogu uspijevati samo određene biljke. Ako je tlo vašeg vrta kiselo važno je izabrati pravu biljku odnosno povrće koje voli kiselo tlo i koje na njemu može nesmetano rasti. 
Većini vrsta povrća odgovara pH od 6,5 do 7,5.
Krumpir je jedna od rijetkih vrsta povrća koja uspješno raste i u kiselom tlu, pa i prva koju treba spomenuti kada govorimo o tme koje je to povrće koje voli kiselo tlo.

Povrće koje voli kiselo tlo pronaći ćemo u sljedećoj podjeli povrtnih kulture, pa tako povrtne kulture možemo podijeliti u četiri skupine koje se određuju prema reakciji tla. 
U prvu skupinu ubrajaju se vrste koje se najbolje razvijaju na neutralnim do slabo alkalnim tlima, od pH-7 do pH-7,5. Ovu skupinu čine kupus, češnjak, paprika, špinat i luk. Drugu skupinu čine kulture koje se najbolje razvijaju na tlima slabo kisele do neutralne reakcije, do pH-7, dakle grašak, grah, cvjetača, krastavci i salata. 
Treća su skupina kulture koje se najbolje razvijaju na kiselim tlima, od pH-6 do pH-6,5, a to su mrkva, tikvice i rajčica. 
Četvrta je skupina ona koja se najbolje razvija na kiselim tlima, je ujedno i povrće koje voli kiselo tlo od pH-5,5 do pH-6, a čini je krumpir.

Crveni kupus traži temeljito pripremljeno tlo, puno vode, a najbolje uspijeva na tlu blago kisele reakcije pa ga donekle možemo smatrati za povrće koje voli kiselo tlo. 

Želite li uzgojiti povrće koje voli kiselo tlo u vrtu koji nema takvo tlo, možete ga učiniti kiselim tako da mu dodate posebne kisele supstrate. Vrtna zemlja pomiješana s iglicama četinjača, komadićima češera i kompostom od lišća dodatno će pomoći da održite tlo kiselim.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Žitarice

Kako se radi prihrana pšenice i koje je najbolje vrijeme za prihranu

Više s weba