Geografija

Znate li koji su najstariji gradovi u Europi

Image

Larnaca, najstariji grad u Europi

Foto: pixabay.com

Ako ste od onih koji ne znaju koji su najstariji gradovi u Europi, a htjeli biste možda upravo njima proputovati, evo nekoliko važnih informacija o tome koji su najstariji gradovi u Europi

20.2.2019. u 19:31/ Život i stil

Na koje biste gradove prvo pomislili ako bi vas netko pitao koji su najstariji gradovi u Europi? Možda Rim, Lisabon, Atenu ili Veneciju?

E pa iznenaditi li biste se, ni Rim, ni Lisabon, ni Atena, a niti Venecija nisu točan odgovor na pitanje koji su najstariji gradovi u Europi, jer Vinkovci su prvi grad koji predvodi ovu listu. Iza Vinkovaca na popisu najstarijih gradova u Europi su: Halkida (grčki: Χαλκίδα ), Larnaca - Cipar, Kutaisi - Gruzija, te su tu još Teba i Trikala, oba Grčka grada.

Nama je možda i najzanimljiviji upravo ovaj najstariji grad u Europi, jer je u našem kraju i zasta smo ponosni na činjenicu da je još od 6. tisućljeća prije nove ere, najuže područje Vinkovaca bilo je naseljeno, pa se s punim pravom može reći da su Vinkovci u kontinuitetu naseljeni više od 8 tisuća godina.

Halkida (grčki: Χαλκίδα ) prije zvana Halkis na (starogrčkom jeziku katarevusa: Χαλκίς) je najveći grad na grčkom otoku Eubeji. Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 1.300 godina pre nove ere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Larnaca - Cipar, prvi stanovnici naselili su ovaj grad također 1.300 godina pre nove ere, kao i Halkidu.

Nadamo se da su vam ove informacije koji su najstariji gradovi u Europi bile od koristi i da ćete početi planirati prvo putovanje u njih.

Upravo se čita

Image
'ZBUNJEN SAM I SMETEN'

Zavadlav pisao sutkinji: 'Ne pada mi na pamet baviti se vašim pitanjima, ne mislim gubiti vrijeme na vas'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Poslovni pravopis

Pravilno pisanje dopisa i dopisna komunikacija u poslu

Više s weba