Blagdan Uskrsnuća

Znate li koji su simboli Uskrsa?

Image

simboli Uskrsa

Foto: PIXSELL

Što je Uskrs i koji su simboli Uskrsa? Većina ljudi je upoznata s Uskrsom i svjesna da se radi o najvećem kršćanskom blagdanu, te mnogi ne znaju ni koji su simboli Uskrsa

24.7.2019. u 10:25/ Život i stil


Mnogi ne shvaćaju što je zapravo Uskrs i koji je njegov značaj za vjernike, pa tako ne znaju ni koji su simboli Uskrsa, blagdana Uskrsnuća.

Ako se pitate koji su simboli Uskrsa, važno je znati, neovisno o tome jeste li vjernik ili ne, kako se radi o blagdanu kojim se slavi uskrsnuće Isusa Krista te da su svi simboli Uskrsa povezani upravo s tom činjenicom.

Za razliku od Božića, Uskrs nema određenog istog datuma na koji se slavi svake godine, već se datum Uskrsa određuje na poseban način.

Na dan Uskrsa postoje razni običaji koje vjernici tradicionalno rade i svakako tu su i simboli Uskrsa koji su neizbježni u svakoj proslavi.
U većini zemalja diljem Europe crkvena zvona prestaju zvoniti na Veliki četvrtak. Ona miruju u znak sjećanja na Isusovu muku i smrt. Ponovno počinju zvoniti na Veliku subotu kao veseli glasnici Isusova uskrsnuća.
Dan obično kršćani započinju jutarnjom misom gdje u crkvenoj zajednici razmišljaju o tome što je Uskrs i što blagoslov tog dana znači za njihovu obitelj.
Potom se obitelj okuplja za blagdanskim stolom, na kojem se nalaze i svi simboli Uskrsa: križ, bojana jaja, sirnice, pisanice, i ostali blagdanski simboli ali i specijaliteti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno tu je još jedan neizbježni simbol Uskrsa - zeko, koji nas podsjeća na proljeće i na novi život.

Više s weba

Pročitajte još

Image
mjerenje mase

Mjerne jedinice za težinu - saznajte koje su!

Više s weba