Geografija

Znate li koliko je Sunce udaljeno od Zemlje

Image

koliko je sunce udaljeno od zemlje

Foto: Ancient Earth Screenshot

Ako niste sigurni da znate odgovor na pitanje koliko je Sunce udaljeno od zemlje, pročitajte u nastavku u kojem donosimo nekoliko informacija vezanih za Sunce i Zemlju

29.1.2019. u 23:04/ Život i stil

Sunce spada u spektralnu klasu G2V ili možemo ga nazvati žuti patuljak, jer je vidljiva svjetlost najizraženija u žuto-zelenom dijelu spektra.

A kolikojeSunceudaljenoodZemlje?

Iako je sveukupna svjetlost Sunca bijela, zbog raspršenja svjetlosti u Zemljinoj atmosferi izgleda potpuno žuto posebno kada ga gledamo na plavoj podlozi neba.

Srednja udaljenost između Sunca i Zemlje je 149600 000 km ili, preciznije, jedna astronomska jedinica (AJ – udaljenost od Zemlje do Sunca), što svjetlost pređe za 8 minuta i 19 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunce je 330.000 puta teže od Zemlje i zauzima 99.8% mase cijelog sunčevog sustava.

Danas veoma precizno znamo koliko je Sunce udaljeno od Zemlje, iako su prve teorije o svemiru i izgledu svijeta bile geocentrične. Znameniti grčki znanstvenik Aristarh (310-230  pr.Kr.) je bio prvi čovjek koji je shvatio da je Sunce mnogo veće od Zemlje i pokušao izmjeriti koliko je Sunce udaljeno od Zemlje.

Upravo se čita

Image
kaos diljem hrvatske

Olujni vjetar nosi sve pred sobom. Vatrogasci imaju pune ruke posla. DHMZ: 'Očekuju se orkanski udari'

Sunce je zvijezda u centru našeg Sunčevog sustava koja je gotovo savršena kugla i sastoji se od plinovite vruće plazme, koja je isprepletena s magnetskim poljima.
Osim Zemlje i drugih planeta, oko Sunca kruže i asteroidi, kometi, meteoroidi, trans-neptunski objekti u Kuiperovom pojasu i čestice prašine. 

Važno je napomenuti i da je energija koju prenosi Sunčeva svjetlost vrlo važna i djeluje gotovo na sav život na Zemlji, zahvaljujući fotosintezi, a ujedno pokreće vrijeme i klimu na Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadamo se da vam je ovih nekoliko informacija bilo zanimljivo pročitati i da ste sada zapamtili kolikojeSunceudaljenoodZemlje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slike koje pobuđuju maštu

Pjesničke slike: Otkrijte vrste pjesničkih slika

Više s weba