Kaktusi

Znate li za plod kaktusa koji se jede?

Image

plod kaktusa koji se jede

Foto: www.pixabay.com

U posljednje vrijeme plod kaktusa koji se jede pojavljuje se na tržnicama većih gradova. Neobičan plod, prekriven sitnim iglicama poznat je pod nazivom 'indijska smokva'

21.6.2018. u 0:47/ Život i stil

Pomalo neobičan plod, prekriven sitnim iglicama, najčešće u čupercima. Ta izuzetna voćka je plod kaktusa koji se jede, a u Hrvatskoj je poznata pod udomaćenim nazivom „indijska smokva“, odnosno stručnog naziva Opuncija ficus indica. Biljka je podrijetlom iz srednje Amerike. To je kaktus kojeg često vidimo da pobjegne iz vrtova te samoniklo živi na sunčanim mjestima. Ovaj plod kaktusa koji se jede od davnina je bio ljudska hrana.

U obalnom i priobalnom dijelu naše zemlje, posebno na jugu, ovu grmoliku biljku - kaktus, mnogi poznaju kao ukrasnu pod raznim nazivima, opuncija, indijska smokva, žabica, ukrasni kaktus, gospina pogača i dr. 

Njezine plodove vrlo se rijetko može naći u trgovinama, pojavljuju se sezonski, i to uglavnom u ljeto i jesen. U Italiji se mogu naći na tržnicama i prodaju se kao egzotično i ukusno voće te postižu visoku cijenu. To je sočna i ukusna voćna vrsta.

Plod kaktusa koji se jede sadrži vrlo mnogo fosfora, kalcija, kalija te vitamina C i B, s ukupnim sadržajem 25 – 30 % šećera te gotovo do 80 % vode. Sadrži više različitih kiselina, koje plodu daju ugodan osvježavajući kiselkasti okus. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svježi se plodovi uberu, i stavljaju u vodu da bi se olakšalo odvajanje od bodlji. Za čišćenje se koristi nož, vilica i rukavice. Odreže se gornji i donji okrajak na plodu te koru uzdužno zareže da se odvoji. Plodovi moraju biti potpuno zreli za konzumiranje.

Image

plod kaktusa koji se jede

Foto: www.pixabay.com
Image

plod kaktusa koji se jede

www.pixabay.com

Plod ovog kaktusa koji se jede može se koristiti za proizvodnju raznih namaza, osvježavajućih pića, ali se može jesti i kao zreli ubrani plod. Sadrži i mnoštvo ljekovitih sastojaka.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Berba se obavlja rukavicama, zbog, kako je navedeno, čuperaka s iglicama na plodu. Čuperci se također skidaju rukavicama ili nožićem. Kad je plod očišćen od iglica, opere se te se koža s ploda odstrani slično kao kod obične domaće smokve. Može se jesti u svježem stanju ili ga se preradi u neki od prije spomenutih proizvoda.

Odlično dobro podnosi sušu i može se uzgajati na slabijim zemljištima, ali nikako ne voli vlažna tla. Dobro je znati da se u početku može početi uzgajati za vlastite potrebe i radi upoznavanja tržišta s tom voćnom vrstom, a kasnije bi se na indijskoj smokvi moglo dobro i zaraditi te poboljšati kućni budžet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Literatura

Pisanje brojeva slovima - osnovna pravila za pisanje brojeva

Više s weba