LJEKOVITA SVOJSTVA ZOBI

Zob kao lijek: dobrobiti koje nosi konzumiranje žitarice zobi

Image

uzgoj zobi

Foto: Pixabay

Zob je jedna od najomiljenijih i najzdravijih žitarica na svijetu. Naime, zob kao lijek pomaže kod brojnih zdravstvenih problema zbog čega je konzumira velik broj ljudi

18.5.2017. u 10:12/ Vijesti.hr

Zob kao lijek upotrebljava se već od davnih dana. Zob vam može pomoći kod brojnih zdravstvenih problema, a mi vam donosimo sve prednosti i dobrobiti ove zdrave namirnice.

Zob (lat. Avena sativa) jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu. Najbolje uspijeva u umjerenoj klimi, a njezino porijeklo nije poznato. Danas se najviše uzgaja na području Rusije i Kanade. Iako se većinom uzgajala za stočnu ishranu, zahvaljujući bogatim zdravim sastojcima, zob je sve češće sastavna namirnica i u svakodnevnoj ljudskoj prehrani.

Sa sigurnošću možemo potvrditi da je zob kao žitarica nevjerojatno otporna i može izdržati loše uvjete tla.

Zob sadrži vitamine tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 te folnu kiselinu. Ova hranjiva namirnica također obiluje i važnim mineralima poput fosfora, kalija, kalcija, željeza, magnezija, cinka, bakra i mangana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zob se u prehrani najviše koristi za snižavanje kolesterola, reguliranje menstrualnog ciklusa, liječenje osteoporoze, probavnih problema te ostalih infekcija urinarnog trakta.

S obzirom na to što zob ima izrazito idealna je namirnica za osobe koje provode dijetu. Naime, zob odnosno skidanja neželjenih kilograma. Uvelike smanjuje apetit i želju za konzumiranjem nezdravih grickalica.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Koristi se izvorno u obliku sjemenki ili pak raznih proizvoda poput kaše, pahuljica i brašna. Iako se zob najviše konzumira u obliku zobenih pahuljica, najviše nutrijenata ipak sadrži neobrađena zob. Bez ikakvih dodataka, energetske i nutritivne vrijednosti zobi u tom obliku najviše dolaze do izražaja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
EDUKACIJA

Književna vrsta pjesme

Više s weba