slike, fotografije, crteži ...

Amerikanci oduševljeni socijalističkom arhitekturom: U poznatom muzeju New Yorka otvorena izložba o Jugoslaviji

Image
Foto: jankempenaers.info

"Socijalističke težnje pronošenje su na težnje na elektrane, stambene blokove, muzeje i spomenike."

9.8.2018. u 11:39/ Vijesti.hr

Muzej moderne umjetnosti u New Yorku namjerava stvoriti novu poveznicu vezanu uz Jugoslaviju probudivši pozitivna sjećanja i strastvenu arhitekturu. Ovaj ambiciozan i važan projekt nosi ime Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948.–1980., a portretira  idiosinkratično, multietničko i otvoreno poslijeratno društvo koje se usmjerilo prema industrijskom dobu.

Iz brzo nestalih arhiva izloženi su crteži, modeli, planovi i fotografije, a Muzej je time pokazao Jugoslaviju kao raj za, kako Justin Davidson piše u svojoj kolumni, 'politički angažiranog arhitekta'.

"Jugoslavenski vođa Josip Broz Tito je 1948. godine nakon rezolucije Informbiroa i raskola sa Staljinom, izvukao svoju zemlju iz prostora iza Željezne zavjese. U izložbi su prikazana desetljeća između tog raskola i Titove smrti, razdoblja u kojem je bilo dopušteno izobilje arhitekturnih eksperimenata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalističke težnje pronošenje su na težnje na elektrane, stambene blokove, muzeje i spomenike. Od poljuda u Splitu, TV tornja Avala filma u  Beogradu i  zgrada Makedonske opere i baleta, Haludovo Palace Hotel na otoku Krku, do krova Petrolove benzinske u Sloveniji. 

Image

Poljud Poljud

Foto:
Image

Poljud Poljud

Foto: Poljud u Splitu

Upravo se čita

Image
preokret u slučaju posvojenja

Sud oslobodio Hrvate u Zambiji! Mogli bi poletjeti za Hrvatsku već sutra?

Davidson piše: "Domovinski rat pretvorio je ideju jugoslavenskog jedinstva u retrospekciju osuđenu na propast. Memorijalni centri su uništavani ili ostavljeni da trunu.

Fotograf Jeck je 2016. godine posjetio Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna na Petrovoj gori u Hrvatskoj, valovit ameboidni toranj koji se uzdiže iznad dvije iskrivljene ruke koje su se činile nejasno apokaliptičnima kad je spomenik izgrađen. Sad je on kostur djelomično vidljiv kroz ogoljene šipke od nehrđajućeg čelika, a čitav spomenik izgleda kao da je nastao na setu Blade Runnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju svega ovoga nameće se zaključak da kustosi njujorškog Muzeja moderne umjetnosti vide Jugoslaviju kao nadahnjujuće poglavlje kreacije. No na nju se može gledati i kao na moralizirajuću priču o opasnostima visokoumnih namjera i arhitekturne arogancije. Primjer Jugoslavije jasno oslikava primjere niza drugih propalih nacija, u kojima su simboli jedne ideologije postali metom druge"

Više s weba

Pročitajte još

Image
IMA IH NA OKU

Ronaldo prati samo 5 Hrvata: Modrić i Kovačić su tu, ali preostala trojka će vas iznenaditi

Više s weba