sigurnost na prvom mjestu

Briga za diktatorovo zdravlje: sestra Kim Jong-una u zadnjem trenutko zamijenila penkalu za potpisivanje sporazuma

Image

Donald Trump i Kim Jong-un

Foto: AP

Sigurnosni tim Kim Jong-una ne želi da svijet sazna detalje o diktatorovu zdravlju, a scena sa zamjenom penkala privukla je veliku pažnju.

13.6.2018. u 10:15/ Vijesti.hr

Vlada Sjeverne Koreje istaknula je što bi moglo biti germafobija i paranoja te kako je pomoćnik Kim Jong-una pažljivo zamahnuo olovkom prije nego što je sam diktator  potpisao zajedničku izjavu u Singapuru.

U trenutcima prije nego što je Kim sjeo s predsjednikom Donaldom Trumpom, nakon prvog susreta između čelnika dviju zemalja, sigurnosni pomoćnik koji je nosio bijele rukavice uhvatio je crnu olovku pripremljenu za Kimovu upotrebu. 

Član Kimovog sigurnosnog tima više je puta obrisao olovku s nekim bijelim platnom. Zatim, kad su Kim i Trump ušli u sobu, Kimova sestra Kim Yo-jong stigla je ispred svog brata i pružila mu drugačiju olovku koju je izvadila iz džepa u jakni. Tom je kemijskim olovkom Kim potpisao sporazum koji je proglasio 'predanost' Sjeverne Koreje da radi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaju utemeljeni strah da će netko nešto saznati o njegovom zdravlju", rekao je John Pike iz GlobalSecurity.org. "Činjenica da su toliko neustrašivo pažljivi dovodi do sramote Howarda Hughesa"

"Don tvrdi da ima germafobiju, ali nisam vidio da radi bilo kakve čudne stvari poput ovoga", primijetio je u vezi s Trumpom, koji je, kad god je to bilo moguće, izbjegavao ruku.

Upravo se čita

Image
OVO JE SVE

Ovo je najlegendarniji video 'trenera svih trenera': 'Gaziš ko slon, a ne ko srna ko što ja oću'

Stanovnici Sjeverne Koreje mogli bi biti više zabrinuti u takvoj situaciji. Naime, to omogućava zapadnim obavještajnim službama priliku da dobiju nove spoznaje o zdravlju apsolutnog vladara Sjeverne Koreje.

"Vrlo su pažljivi oko toga da nitko ne dobiva nikakve biološke uzorke", rekao je Pike. "Da je netko sigurno znao što nije u redu s njim, ne bi izgledalo dobro ... Njegova legitimnost bi se dovela u pitanje." Kim je, kako se izvješćuje, putuje s prijenosnim WC-om kako bi spriječio strance da dobiju uzorak koji bi mogao otkriti informacije o njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je navodno ubio svog ujaka i protjerao političke suparnike u radne kampove, Kim također mora paziti da izbjegne prijetnje vlastitoj sigurnosti. Kimova skrb za vlastitu osobnu sigurnost također se otkriva u pratnji oružanih stražara koji putuju s njim.

Image
Foto: AP
Image
AP

Foto: AP


Spektakl o brisanju olovke aktualan je unatoč Trumpovoj tvrdnji o uzajamnom povjerenju s kolegom. "Ima povjerenja u mene, zaista u to vjerujem", rekao je Trump za ABC News "Mislim da se tu radi o međusobnom povjerenju."

Bilo je glasina da Kim boluje od od dijabetesa, pretilosti, hiperlipidemije ili visokog krvnog tlaka, prema analizi GlobalSecurityja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Hrvati u inostranstvu

Lijepa naša dijaspora: TOP 10 poznatih osoba za koje možda niste znali da su hrvatskog podrijetla

Više s weba