Play logo
Nisu isplativi?

Brzi programi pranja rublja ne štede nužno ni novce ni energiju

Image
Foto: Thinkstock

Brzi programi pranja rublja možda i nisu tako 'zeleni' ni financijski isplativi kako se ranije vjerovalo, smatra britanska nevladina udruga "Which?"

4.6.2018. u 10:32/ Hina
Play logo

Njezini zaposlednici proveli su pokus na 10 perilica rublja te ustanovili da je prosječan trošak standardnog programa pranja rublja iznosio oko 150 kuna, a brzi program pranja oko 80 kuna, piše BBC.

No predstavnici tvrtke Which? kažu da slabiji ciklus pranja, ispiranja i centrifugiranja rublja obično završe tako da korisnici nerijetko trebaju dodatno pranje rublja ili moraju dulje koristiti sušilice

Play logo

Which? smatra da korištenje kraćih programa pranja ne štedi nužno ni novce ni energiju

"S obzirom na to da se za vrijeme brzog programa pranja rublja ono ne opere dovoljno temeljito kao za vrijeme punoga ciklusa pranja, rublju će trebati više vremena za sušenje", pokazao je pokus. 

"Rublje će se sušiti dulje za što će vam trebati više električne energije, što znači da će vas čitav proces stajati puno više", objasnio je Which?

Play logo

"Kratki programi prikladni su jedino za rublje bez tvrdokornih mrlja ili snažnih neugodnih mirisa, poput košulje koju ste odjenuli samo na nekoliko sati", stoji u objašnjenju. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Play logo

U anketi provedenoj među 1199 vlasnika perilica rublja, Which? je ustanovio da ih čak 55 posto često koristi brzi program pranja. 

Play logo

No tvrtka iznosi i podatak po kojemu se sve više vlasnika perilica rublja odlučuje za dulji i temeljitiji program pranja rublja.

Godine 2011. prosječno trajanje standardnog ciklusa pranja rublja iznosilo je manje od dva i pol sata, no po podatku iz 2018. ono je produljeno na više od tri sata. 

Which? objašnjava da proizvođači perilica rublja "snižavaju temperature kako bi smanjili potrošnju električne energije, no produljuju trajanje ciklusa pranja kako bi se postigli jednaki rezultati."

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ispričala sve za rtl danas

Beba Nela bori se za život, srce joj radi tek 20%. Očajna majka: 'Liječnici su nas ignorirali, govorili da izmišljam'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
EDUKACIJA

Karakterizacija likova

shimmer fallback
Biografija

Biografija: Ivan Vidiš

Play logo

Više s weba