OGLAS

Problem za okoliš

Drugi život za dječje pelene - postat će plastične posude za cvijeće

Image
Foto: Thinkstock

Tone dječjih pelena velik su onečišćivač okoliša u svijetu, pa tako i u Nizozemskoj gdje jeočela gradnja prve tvornice za recikliranje pelena

19.9.2018. u 14:30/ Hina

Poduzeće Nijmege iz središnjeg dijela Nizozemske udahnut će nov život plastici dječjih pelena koje će biti reciklirane u vrtni namještaj ili posude za cvijeće. Energetska tvrtka ARN koja će upravljati tvornicom najavila je da će prerađivati ukupno 15.000 tona pelena na godinu.

Nizozemska time pokušava riješiti jedan od gorućih problema za okoliš jer svake godine na otpadu završe milijuni tona pelena što je velika opasnost za zdravlje, kažu ekološke ustanove.


Tvornica bi recikliranje pelena trebala početi u prosincu, a na raspolaganju će imati čelični "reaktor" koji visokotlačnom parom odvaja plastične sastojke od urina i fekalija. "Pelene se zagrijavaju na 250 stupnjeva Celzijevih pod tlakom od 30 bara i sve se pretvara u tekuće stanje", objašnjava tvrtka ARN.

Prerada pelena u tvornici koja se gradi tek je prvi i malen korak

Kada se granule plastike ohlade one plutaju na površini i odvajaju od ostatka, a riječ je uglavnom o otpadnoj vodi. Plastika se zatim ubacuje u granulator, a otpadne vode koje proizvode plin prerađuju se u gnoj i gorivo za elektrane.

Preostala tekućina usmjerava se u susjednu stanicu za pročišćavanje vode. Nakon prvog reaktora kapaciteta 5000 litara, tvornica predviđa izgraditi nove.

Kapacitet prerade pelena u tvornici koja se gradi tek je prvi i malen korak jer nizozemska kućanstva izbacuju na godinu 144.000 prljavih pelena, prema podacima ekološke organizacije Milieu Centraal.

Pročitajte još:


Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Inspirirani crtićem

Neobična tradicija: Svakog 29. studenog Nizozemci na glavu stavljaju palačinke i viču: 'Sretna Sveta palačinka!'


Više s weba