ups!

Fitness aplikacija otkrila vojne baze i ugrozila sigurnost vojnika u ratnim zonama

Image
Foto: Thinkstock

Pentagon preporučuje ograničavanje pristupa javnosti profilu na internetu uključujući osobne profile na društvenim mrežama

29.1.2018. u 15:15/ Hina

Karta koja prikazuje put kojim se kreću korisnici aplikacija za praćenje tjelovježbi otkrila je potencijalno osjetljive informacije o američkom i savezničkom vojnom osoblju u ratnim zonama poput Iraka i Sirije.

Dok su neke vojne baze dobro poznate skupinama koje bi ih možda željele napasti karta pokazuje i nešto što se čini kao rute kojima se snage kreću kad su izvan baza - a takve bi se informacije mogle koristiti u planiranju napada i zasjeda.

Karta, koju je izradila aplikacija Strava Labs, pokazuje kretanje korisnika aplikacije širom svijeta označujući intenzitet aktivnosti na toj putanji odnosno "izravnu vizualizaciju Stravine globalne mreže atletičara", objašnjava tvrtka.

Rute su ocrtane nad velikim dijelovima nekih zemalja, no u drugima pojedine se lokacije ističu. Tako je karta Iraka uvelike u mraku što pokazuje da se Strava aplikacija tamo malo koristi, uz rijetke iznimke - dobro poznate vojne baze u kojima su smještene američke i savezničke snage u okviru rata protiv Islamske države. Te su baze iscrtane u detalje a radi se primjerice o Tajiju sjeverno od Bagdada, Kayyarahu južno od Mosula i Al-Asadu u pokrajini Anbar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjeveru i zapadu Iraka pojavljuju se i manje lokacije koje ukazuju na postojanje manjih i manje poznatih vojnih postrojenja.

Označene su i dionice cesta što znači da korisnici drže stalno uključene aplikacije i dok putuju potencijalno otkrivajući detalje o uobičajenima rutama kretanja.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

U Afghanistanu intenzivna aktivnost bilježi se na području zračne vojne baze Bagram sjeverno od kabula kao i još nekoliko lokacija na jugu i zapadu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurnosni analitičar Tobias Schneider kaže da karta otkriva i vojne položaje u Siriji i Iraku kao i  bazu Madama koju koriste francuske snage u Nigeru.

Američke snage raspoređene su kao potpora lokalnim snagama koje se bore protiv islamske države u Siriji kao i u Iraku, dok su ruske i iranske jedinice raspoređene ako potpora vladi predsjednika Bašara Al Asada.

Scheneider kaže kako su označene i neke lokacije koje koriste Rusi ali ne i one koje koriste Iranci.

"Baze su na jednom mjestu i teško ih je sakriti", kaže on pa "najveća potencijalna prijetnja dolazi od praćenja kretanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američko ministarstvo obrane objavilo je kako preispituje situaciju.

"Objavljeni podaci pokazuju kako je potrebno imati svijest o situaciji kad pripadnici vojnih snaga dijele osobne informacije", kaže pukovnica Audricia Harris, glasnogovornica Pentagona za AFP.

"Ministarstvo obrane na ovakve stvari gleda vrlo ozbiljno i razmatra situaciju kako bi utvrdilo jesu li ikakva dodatna obuka ili upute potrebni i treba li neku dodatnu politiku uvesti kako bi se osiguralo da vojno osoblje bude sigurno u zemlji i inozemstvu", kaže Harris.

Pentagon "preporučuje ograničavanje pristupa javnosti profilu na internetu uključujući osobne profile na društvenim mrežama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strava navodi da korisnici aplikacije mogu sami odrediti da njihovi podaci ne uđu u kartu.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
MIROSLAV I MIROSLAV

Ne da se Ćiro: Trener svih trenera prošetao gradom u pratnji svog sina

Više s weba