od primorja do kontinenta

Hollywood na hrvatskim prostorima: niz filmova za koje niste znali da su snimljeni u našim krajevima

Image
Foto: IMDb

Svi znamo da su Igre Prijestolja snimljene u Dubrovniku, to nije ništa novo, no jeste li znali za ove holivudske klasike?

20.6.2018. u 12:20/ Vijesti.hr

Snimanje jedne od najpoznatijih svjetskih serija Igre priljestolja (Game of Thrones) privukla je pozornost na Hrvatsku kao dobar položaj za snimanje filmova i za turističke atrakcije od kad je većina scena snimljena u Dubrovniku. Međutim, snimanje holivudskih, poznatih američkih filmova na području Hrvatske datira desetljeća unatrag. Svi filmovi svjedoče pogodnost hrvatskih prostora za snimanje epskih scena - od prirodnih ljepota do povijesnih građevina.

1. THE TRIAL (1962.)
Crno-biljeli igrani film Orsona Walesa, The Trial, snimljen je prema knjizi Franza Kafke. Radi se o malom birkoratu Josefu K. koji je odjednom postane otkrivljen u krivičnom postupku. Dijelovi filma snimljeni su u Zagrebu u studijima Jadran filma te u zagrebačkoj katedrali. Film je proglašen jednim od najboljih radova Orsona Walesa.

Foto: IMDb

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BN2MzMzJkOTUtMWUzNS00YTM0LTg5NjYtMzIxMWM1ZjJhYmEyXkEyXkFqcGdeQXVyMTk2MzI2Ng@@._V1_.jpg

2. FIDDLER OF THE ROOF (1971.)
Fiddler on the Roof nagrađen je Oskarom, a radi se o židovskom mljekaru koji živi u Rusiji čiji su dnevni izazovi temeljeni na antisemitskim idejama koji se šire selom u kojem živi i ljubavnim aferama njegovih 5 kćeri. Malo ljudi zna da je snimljen u Lekeniku, mjestu blizu Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: IMDb

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BNjY2MzQzNDgyNl5BMl5BanBnXkFtZTcwNjQzNzYzNA@@._V1_.jpg

3. THE AVIATOR (1985.)
The Aviator (Avijatičar) je američki avanturistički fim o instruktorima vojnih pilota koji se nalaze u situaciji koja dovodi do velike napetosti. Osim što je snimljen u SAD-u, dio snimanja obavljen je blizu grada Rijeke.

Upravo se čita

Image
Pratite na Danas.hr

Plenković sazvao konferenciju nakon izbijanja afere oko navodnog pogodovanja u zapošljavanju u Hrvatskim šumama

Foto: IMDb

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BZTAwNDZhNGItNWFkNi00OTRhLWEyNjgtYTFkMDZjNDc5MDIyXkEyXkFqcGdeQXVyMjUyNDk2ODc@._V1_.jpg

4. CAPTAIN AMERICA (1990.)
Za niskobudžetni Captain America (Kapetan Amerika) iz 1990. kažu da je "toliko loš da je dobar." Slaba produkcija i amaterska direkcija dio filma snimala je, osim u Njemačkoj, i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: IMDb

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMzRjNTJhZDYtMzFhZS00MTI1LTkzMGEtZWQwY2ViYzMzZGYxXkEyXkFqcGdeQXVyNTc4Njg5MjA@._V1_.jpg

5. TITUS (1999.)
Holivudska legenda Anthony Hopkins preuzeo je ulogu Tisusa Androciusa u filmu Juliea Taymora - Titus. Film o generalu koji traži osvetu snimljen je u Pulskoj Areni.

Foto: IMDb

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTAxNTQ1NjE5MzNeQTJeQWpwZ15BbWU2MDM2MjQ2Ng@@._V1_.jpg

6. THE FEVER (2004.)
Film o ženi koja putuje u zemlje trećega svijeta kao turist gdje upoznaje novinara koji ju vodi do najsiromašnijih regija koje su pod radarom. Nekoliko sneca snimljeno je u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: IMDb

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BYTY1MTgwNDctOTY1NS00YzBhLWIyZmMtZGUwOWExY2IxZDdkL2ltYWdlL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyNTE4MzAyNDk@._V1_SY1000_SX1500_AL_.jpg

7. THE HUNTING PARTY (2007.)
Preveden kao "Lov u Bosni", film prenosi priču o mladom, diskreditiranom ratnom novinaru na putu za pronalaženjem "The Fox" ("Lisice"), navodnog vrhunskog ratnog zločinca u Bosni. Scene su snimljene u Karlovcu, Zagrebu i Samoboru.

Foto: IMDb

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BNDcwMzgwZTAtNzg5NS00YzdjLTkyMTYtNjkyMGQ4MGM3Njk3XkEyXkFqcGdeQXVyMjQwMDg0Ng@@._V1_.jpg

8. SEASON OF THE WITCH (2011.)
"Lov na vještice" film je fantastične tematike u kojem teutonski vitezovi (jednog od njih glumi Nicolas Cage) dobivaju misiju da optuženu vješticu odvedu u osamljeni samostan. Osim što su dijelovu puta snimljeni u Mađarskoj i Austriji, nekolicina scena smještena je i u Istri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: IMDb

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTk5OTU0NzQ0OF5BMl5BanBnXkFtZTcwOTk5MDYxNA@@._V1_SY1000_CR0,0,1316,1000_AL_.jpg

9. RED TAILS (2012.)
Radi se o vojnim, afroameričkim pilotima koji su služili u američkom ratnom zrakoplovu tijekom Drugog svjetskog rata. Cilj filma je prisjećanje na hrabre vojnike za koje se nije znalo. Dijelovi filma također su snimljeni u Istri.

Foto: IMDb

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTMzNjY3NjM4M15BMl5BanBnXkFtZTcwNDI0MzQyNw@@._V1_SX1777_CR0,0,1777,756_AL_.jpg

10. THE LAST JEDI (2017.)
Osmi dio serijala Star Wars (Ratova zvijezda), "Posljednji Jedi", prati priču o Rey, mladoj ženi koja razvija svoju sposobnost korištenja sile uz pomoć Luke Skywalkera. Radi se o jednom od filmova koji su za kojeg su određene scene snimljene u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: IMDb

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMjE1OTI4ODQ5NF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjg5MDIwMjI@._V1_SX1777_CR0,0,1777,744_AL_.jpg

Više s weba

Pročitajte još

Image
Predviđamo da ćete pročitati ovaj članak

TOP 10 poznatih iscjelitelja i 'gatara' s Balkana i ostatka svijeta te njihove zanimljive metode

Više s weba