Sjećate se?

Hrvatska bi imala dvije obale, a more bi imala i Srbija! Ovako bi svijet izgledao da još uvijek postoji Pangea

Image
Foto: Massimo Pietrobon

Svi bi kontinenti bili povezani.

5.5.2019. u 12:55/ Buzzara.hr

Pangea ili Pangaea (grč.: Παγγαία svezemlje), naziv za superkontinent koji je postojao tijekom era paleozoika i mezozoika prije nego što je proces tektonike ploča odvojio sastavne kontinenta u njihovu trenutnu konfiguraciju. Ime je skovao Alfred Wegener, vodeći zagovaratelj pomicanja kontinenata iz 1915. godine, piše Wikipedija.

Pangea je bila kopnena masa u obliku slova C koja se prostirala preko ekvatora. Vodeno tijelo koje se nalazilo zatvoreno unutar tog polumjeseca nazvano je more Tetis. Zbog Pangeine masivne veličine unutrašnje regije vjerojatno su bile vrlo sušne zbog nedostatka padalina. Veliki superkontinent je naposljetku terestričkim životinjama omogućio slobodnu migraciju cijelim putem od Južnog do Sjevernog pola.

Ogromni ocean koji je nekoć okruživao superkontinent Pangeu nazivao se Panthalassa. Čini se da se Pangea razlomila oko 180 Ma u jurskom razdoblju, prvo na dva superkontinenta (Gondvanu na jugu i Lauraziju na sjeveru), a nakon toga na današnje kontinente.

Pangea nije bila prvi superkontinent. Prema dostupnim dokazima znanstvenici su rekonstruirali Pangeinu prethodnicu nazvanu Pannotia, koja se formirala oko 600 Ma, a podijelila nekih 50 milijuna godina kasnije. Drugi kontinent Rodinia očigledno se formirao prije približno 1,100 Ma, a podijelio prije 750 Ma, piše Wikipedija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada kada smo ponovili znanje iz osnovnih i srednjih škola, reći ćemo da je autor, umjetnik Massimo Pietrobon napravio kartu Zemlje koja pokazuje kako bi naš planet izgledao da Pangea još uvijek postoji. Uglavnom, svaki bi kontinent bio 'konektiran' na neki način:

https://img.theculturetrip.com/1024x/smart/wp-content/uploads/2018/02/pangea2.png
https://img.theculturetrip.com/1024x/smart/wp-content/uploads/2018/02/pangea_politik.jpg

Više s weba

Pročitajte još

Image
Dobro i za vas i za auto

Klima u autu zimi? Jako dobri razlozi zašto ju morate uključiti, ali pripazite na jednu stvar

Više s weba