HRANA KOJA IZAZIVA REAKCIJE

Ispune li se i vama usta slinom na prizor limuna? Ne brinite, reakcija je potpuno prirodna, a mi otkrivamo nj...

23.1.2017. u 18:30/ Marijana Čikić

Istražili smo zašto reagiramo na limun, zašto kišemo na papar i suzimo na luk

Papar, luk i limun su tri uobičajene namirnice. Zdrave, sitne I dinamitne. Barem prema reakcijama koje izazavaju u našem organizmu.  Zašto plačemo dok režemo luk? Kako ostati suhih očiju? Po odgovore smo otišli chefu Branku Ognjenoviću s kojim smo napravili kratak test rezanja luka kako bi dobili odgovore.

"Imate oštriji nož i ako imate oštriji nož onda vam ne puca jezgra luka i male sitne čestice kiseline koje se nalaze u luku. Kada režete luk dobro je da imate nekakav izvor topline ili ploču u koju budete pogledali jer čestice luka su vrlo osjetljive na temperaturu", tvrdi Branko.

Branko zna riješiti problem. No, nutricionistica Jelena Tomić zna njegov uzrok. "Stvar s lukom je takva da kad režemo luk u biti razaramo tkivo, odnosno stanice luka. Te stanice luka sadrže određene enzime koji se nazivaju aleinaze i određene sumporne spojeve. Prilikom rezanja dolazi do reakcije između tih enzima i tih sumpornih spojeva i u biti posljednično nastaja lukov suzavac", objašnjava Jelena. 

A što nastaje kad smo blizu papra? U Brankovoj kuhinji ima 20 vrsta papra. No, samo jedan izaziva kihanje. Fino mljeveni. No, rekao bi Branko – sami ste si krivi.  "Kad je papar skroz svježi i fino mljeven on će se razletiti i budete sigurno kihali", tvrdi Branko.

Jelena, naravno, ima stručno obrazloženje. "Kišemo u biti iz dva razloga. Prvi je ono što papru daje ljutinu, jedan alkalodini spoj koji se naziva piperin, a kad mi njega udahnemo sluznica nosa ga prepozna kao nešto što iritira. Refleksni odgovor organIzma je kihanje kako bi se što prije to nešto što nam smeta izbacilo iz organizma, odnosno iz nosa. Drugi je razlog što je to jako fini prah", objašnjava Jelena. 

A samo pogled na našu iduću namirnicu, limun, izaziva reakciju.  Čim ga vidimo automatski nam se luči slina i grči vilica. "To sada ima veze s emocijama i to je ono što je zanimljivo kod te kiselosti.

Kažu da nije stvar samo u toj kemijskoj kiselosti, nego da je to i emotivni doživljaj i emotivan reakcija. Mi smo nekad probali limun mi znamo da je to kiselo i od tud dolazi ta reakcija koja je nama u biti urođena. Onda nam se skupljaju usta i, da, odmah nam se krene lučiti slina i mrštimo se", tvrdi Jelena.

Ma kakve reakcije ove namirnice izazivale - samo navalite. Koliko god su nezgodne, toliko su i zdrave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geni, geni kameni.

Rođeni s dva srednja prsta i vilenjačkim ušima: 20 ljudi koji su posebni zbog svoje genetike

Više s weba