arhitektonski podvig

Jedno od sedam svjetskih čuda bit će izgrađeno u modernoj verziji?

Image

Grupa mladih profesionalaca iz Grčke, Španjolske i Britanije planira 'uskrsnuti' Kolosa

4.11.2015. u 10:48/ Hina

Kolos s Rodosa, jedno od sedam svjetskih čuda antike, mogao bi biti ponovo izgrađen u modernoj verziji ako skupina arhitekata, inženjera i arheologa uspije prikupiti dovoljno novca za svoj projekt. 

Grupa mladih profesionalaca iz Grčke, Španjolske i Britanije planira 'uskrsnuti' Kolosa, ne samo kao kip već i kao golemo zdanje u čiju će unutrašnjost smjestiti muzej i kulturni centar. 

No za realizaciju im treba oko 240 milijuna eura, a dosad nisu dobili ni centa, pišu u utorak grčki mediji. 

O izvornom Kolosu ne zna se mnogo. Neki izvori kažu da je raširenih nogu stajao na ulazu u gradsku luku, a ispod njega su prolazili brodovi. Drugi izvori pišu da je stajao na pijedestalu na drugome mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničari se uglavnom slažu da je bio viši od 30 metara te da je bio napravljen od bronce ili željeza između 340 i 280 godine pr.n.e. 

Divovski kip grčkoga boga Sunca Heliosa srušio je potres pedesetak godina nakon što je izgrađen. Po nekim izvorima, ležao je u ruševinama do 7. stoljeća kada su ga arapski trgovci prodali u dijelovima. 

Upravo se čita

Image
magnituda 7,8

VIDEO Novi razoran potres u Turskoj od 7,7 po Richteru. Već sad broj mrtvih blizu 1300

Na internetskoj stranici novog projekta autori pišu da namjeravaju sagraditi kip visok 150 metara, pet puta viši od originala, koji bi se koristio i kao kulturni centar, knjižnica, muzej, izložbeni prostor i svjetionik. Bio bi postavljen kao i izvornik, iznad ulaza u gradsku luku na Rodosu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Procedura žurne putovnice

Kako izvaditi putovnicu po žurnom postupku

Više s weba