Olakšajte si život

Jednostavni načini kako brzo očistiti posuđe i kalupe za pečenje

Image
Foto: Thinkstock

Čišćenje posuđa i kalupa punih mrlja od pečenja kolača, ali i masnoće, može izgledati kao težak posao. Donosimo vam trikove koji će vam olakšati život

28.12.2016. u 12:50/ Vijesti.hr

Kako vrijeme prolazi, tako se kalupi za muffine i limovi za pečenje kolača počinju habati.  Puni su mrlja i masnoća i lagano počinjete razmišljati kako je vrijeme za kupiti nove. No, prije toga probajte odlične trikove koji će im podariti novi život i ponovno će zasjati.

Kalupi i posuđe od stakla

Za čišćenje vam treba tekući deterdžent za pranje posuđa, soda bikarbona, voda, aluminijska folija i stara četkica za zube. 

Staklo može biti jedna od najtežih površina za čišćenje. Mrlje se često "zapeku" pa ih je teško ukloniti. Umočite četkicu u deterdžent, a zatim u malo sode bikarbone. Koristeći kružne pokrete, pokrijte pastom sve mrlje na staklu posuđa. Za velike tave, koristite krpu za nanošenje. 

Ostavite da tako stoji 20-30 minuta. Nakon toga, zgužvajte aluminijsku foliju i s njom izribajte i omekšajte mrlje. Posuđe bi nakon toga trebalo blistati. 

Posuđe od aluminija

Sastojci koji vam trebaju su voda, destilirani bijeli ocat, lonac za kuhanje i spužvica za ribanje. Napunite lonac za kuhanje s jednakim dijelovima vode i bijelog octa. Zatim pričekajte da zakuha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon vrenja, maknite lonac s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Umočite spužvicu i počnite čistiti kalupe. Za kraj, isperite s toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa. Ostavite da se osuši na zraku. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Posuđe od nehrđajućeg čelika

Trebat će vam vodikov peroksid, soda bikarbona i gruba spužva. Pospite sloj sode bikarbone preko tave ili kalupa. Zatim dodajte sloj hidrogen peroksida na vrh i na kraju, još jedan sloj sode bikarbone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Ostavite tako sat do dva i zatim izribajte grubom spužvicom. Mrlje će s lakoćom nestati.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Španjulet, rebatinke, pinjur: 25 dalmatinskih izraza koje svi moramo znati

Više s weba