Olakšajte si život

Jednostavni načini kako brzo očistiti posuđe i kalupe za pečenje

Image
Foto: Thinkstock

Čišćenje posuđa i kalupa punih mrlja od pečenja kolača, ali i masnoće, može izgledati kao težak posao. Donosimo vam trikove koji će vam olakšati život

28.12.2016. u 12:50/ Vijesti.hr

Kako vrijeme prolazi, tako se kalupi za muffine i limovi za pečenje kolača počinju habati.  Puni su mrlja i masnoća i lagano počinjete razmišljati kako je vrijeme za kupiti nove. No, prije toga probajte odlične trikove koji će im podariti novi život i ponovno će zasjati.

Kalupi i posuđe od stakla

Za čišćenje vam treba tekući deterdžent za pranje posuđa, soda bikarbona, voda, aluminijska folija i stara četkica za zube. 

Staklo može biti jedna od najtežih površina za čišćenje. Mrlje se često "zapeku" pa ih je teško ukloniti. Umočite četkicu u deterdžent, a zatim u malo sode bikarbone. Koristeći kružne pokrete, pokrijte pastom sve mrlje na staklu posuđa. Za velike tave, koristite krpu za nanošenje. 

Ostavite da tako stoji 20-30 minuta. Nakon toga, zgužvajte aluminijsku foliju i s njom izribajte i omekšajte mrlje. Posuđe bi nakon toga trebalo blistati. 

Posuđe od aluminija

Sastojci koji vam trebaju su voda, destilirani bijeli ocat, lonac za kuhanje i spužvica za ribanje. Napunite lonac za kuhanje s jednakim dijelovima vode i bijelog octa. Zatim pričekajte da zakuha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon vrenja, maknite lonac s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Umočite spužvicu i počnite čistiti kalupe. Za kraj, isperite s toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa. Ostavite da se osuši na zraku. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Posuđe od nehrđajućeg čelika

Trebat će vam vodikov peroksid, soda bikarbona i gruba spužva. Pospite sloj sode bikarbone preko tave ili kalupa. Zatim dodajte sloj hidrogen peroksida na vrh i na kraju, još jedan sloj sode bikarbone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PITALI SMO VAS

Pernar među najnegativnijim političarima zbog Zambije? Vi kažete da je samo skupljao političke poene, a koštat će ga

Ostavite tako sat do dva i zatim izribajte grubom spužvicom. Mrlje će s lakoćom nestati.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Cvrči, cvrči cvrčak na čvoru crne smrče: Probajte izgovoriti ovih 20 hrvatskih jezikolomki

Više s weba