bizarfacts

Jeste li se ikad zapitali zašto je uzorak na sjedalima u javnom prijevozu uvijek isti? Nismo ni mi

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Osim kompliciranog materijala, ni dizajn nije jednostavno odlučiti.

4.4.2019. u 10:02/ Buzzara.hr

Jeste li se ikada zapitali zašto je uvijek isti, ili bar sličan, uzorak na sjedalima u javnom prijevozu? Plava boja, točkice, crtice i slični elementi pokušaj su moderne umjetnosti?

BBC ima odgovor koji je dosta kompliciran. Tkanina u javnom prijevozu mora biti jako izdržljiva. Na kraju krajeva, svakim sjedalom prođe stotine ljudi svakodnevno. Mora izdržati nekoliko godina upotrebe, biti jednostavna za održavanje i dobro skrivati prljavštinu.

Najvažnije je da je otporna na paljenje, a  najpopularnija tkanina je moquette, mješavina posebno tkane vune. "Vuna je prirodno otporna na vatru, a moquette je otpornija od standardno tkane vune", rekla je Harriet Wallace-Jones za BBC. Tako tkana vuna otporna je na mrlje, a jako dobro skriva sitne čestice prašine koje uđu u nju.

Sam dizajn je još kompliciranija priča -  na običnom sastanku o izgledu sjedala nalaze se predstavnici proizvođača sjedala, proizvođača vozila, dizajneri i predstavnici transportne kompanije. James Newton, šef prodaje transportnim kompanijama u Camira Fabrics, rekao je da se odluka o uzorku može razvući i na dvije godine. Nekad moderno, danas je mnogima iznimno ružno.

Također, smatraju da sjedala ne smiju biti dosadna da svi prijevoznici koji nemaju zanimacije mogu razmišljati baš o tome 'što je slikar, odnosno, dizajner htio reći'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Više s weba

Pročitajte još

Image

Da onaj koji drugome jamu kopa - sam u nju upada, Hrvati bi živjeli u rupama: Prava istina o narodnim izrekama, vol.1

Više s weba