Puhanje u hranu

Kad nema Bračana, miševi kolo vode: Jeste li znali da su miševi brački specijalitet?

Image
Foto: Youtube

Prije nekoliko godina se američka emisija Bizzare Foods s kanala Travel Channel uputila u Hrvatsku da istraže sva najčudnija jela koju Hrvati smatraju delicijama. Kraj janjećih glava i kravljih mozgova, ipah ih je najviše iznenadio specijalitet s otoka Brača - puh.

17.6.2019. u 11:35/ Buzzara.hr

Brač je bio osvojen u prvom stoljeću od strane Rimskog Carstva, koji su uz vomitoriume, gladijatore i orgijanje, donijeli i svoju kuhinju na osamljeni otok.

Jedan od tih specijaliteta je bio cijenjena poslastica - puh. Rimljani su ih posluživali uz mješavinu meda i maka, te ih uzgajali u kući (uopće se ne zezamo) u ogromnim posudama koje su bile jako mračne, jer su puhovi noćne životinje, te koje su za standarde puhova bile premalene zbog čega bi se puhovi jako brzo debljali. 

Rimsko Carstvo je odavno propalo, no taj gurmanski miš se i dalje priprema na Braču, u nekim malim djelovima Like te na Hvaru. 

Hrvati svoje puhove pripremaju na malo drugačiji način, bez meda i makova. Naime, na Braču se puhovi peku na ražnju na velikoj vatri, zatim im se odreže glava, stavi ih se između dvije šnite kruha i jede kao sendvič. (Evo krenula nam slina, mmmm)

Međutim, navodno su puhovi nevjerojatno ukusni jer su puni sala koje im daje specifičan okus koji se opisuje kao 'okus svinjetine s nijansama slatkoće'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, tehnički puhovi nisu miševi, tj. znanstvenici ne znaju točnu vezu između miševa i puhova, ali vjeruju da su jako bliski. 

Ako želite da vam neko puhne u hranu (he he he), skrenite za Brač.

Upravo se čita

Image
kaos diljem hrvatske

Olujni vjetar nosi sve pred sobom. Vatrogasci imaju pune ruke posla. DHMZ: 'Očekuju se orkanski udari'

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZABORAVLJENA LJEPOTICA

Tuga Bjelolasice: Evo u kakvom je rasulu mjesto u kojem su se stvarali naši najveći sportski uspjesi

Više s weba