Jednostavni savjeti

Kako oprati svoje zimske kapute i jakne bez ostavljanja malog bogatstva u kemijskoj čistionici

Image

Čišćenje zimskog kaputa nije samo pitanje dobre higijene, već ćete mu tako i produžiti 'rok trajanja'

8.1.2019. u 16:20/ Život i stil

Većina od nas nikada ne bi sanjala da cijelu sezonu ne operu traperice ili majicu.  Zašto je onda zimska odjeća - koja je jednako važna kao i one druge, ako ne i više - tako često izostavljena iz "zabave"'?

U redu, kaput ne dira izravno naše tijelo. Ali čak i ako se ne dotakne koža ili znoj, on zapravo uspostavlja kontakt s drugim, zagađenijim stvarima tijekom dana - ispušnim plinovima automobila, oborinama, raznim zagađenjima...

Čišćenje zimskog kaputa nije samo pitanje dobre higijene, već ćete mu tako i produžiti "rok trajanja". Briga za zimske kapute će povećati njihovu dugovječnost u nadolazećim sezonama. 

Pravilno pranje potrebno je jednom ili dvaput godišnje i uvijek perite kaput na kraju sezone prije dugotrajnog skladištenja. Posebnu pozornost posvetite rukavima. Čišćenje zimskih kaputa mnogo je lakše nego što očekujete, a mi vam donosimo nekoliko savjeta:

Vuneni kaputi

Zvuči nevjerojatno, ali zapravo možete strojno oprati vunene kapute. To je u osnovi isti proces kao i pranje džempera. Prvo tretirajte mrlje s odstranjivačem mrlja za vunu. Zatim okrenite kaput iznutra prema van i stavite ga u mrežastu vrećicu za rublje, isperite je hladnom vodom na vunenom, nježnom ili ručnom ciklusu mašine za pranje rublja. Pazite da koristite deterdžent koji je posebno dizajniran za vunu ili kašmir. Konačno, sušite ga izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost ili izvore topline (jer se vuna može skupiti). 

Pernate jakne

Postupak pranja započinje isto kao i kod vunenog kaputa - prethodno tretirajte bilo kakve mrlje, a zatim ih okrenite naopako i operite unutar mrežaste vrećice na delikatnom programu pranja, koristeći toplu ili hladnu vodu. (Svakako uklonite sve odvojive krznene dijelove ili detalje od umjetnog krzna prije prana - i ponovno, koristite koristite deterdžent pogodan za vunu.) U ovom slučaju, kaže duo, trebali biste osušiti kaput u sušilici. Osušite na niskoj temperaturi i ponavljajte dok kaput nije potpuno oslobođen vlage, jer će to spriječiti plijesan. Trebate izvaditi kaput iz sušilice na pola ciklusa i protresti ga kako biste rasporedili punjenje.

Umjetno krzno

Image
Foto:
Image

Da bi bio kao novi, preporučuju se tretiranje bilo kakvih mrlja sredstvom koje je pogodno za umjetno krzno i ručno operite deterdžentom pogodnim za vunu. Nakon što ga pažljivo operete, ostavite ga da se namače 30 minuta prije nego ga isperete u hladnoj vodi. Kod sušenje, položite ga ravno ili objesite - nikad ne stavljajte umjetno krzno u u sušilicu. Možete upotrijebiti češalj širokog zuba kako biste ga "počešljali".

Jakne za outdoor aktivnosti i skijanje

Ako ste skijaš (ili neka drugi pustolov/ka), možda ste upoznati s mrljama od bljuzge - i koliko ih je teško ukloniti. Trik je namočiti jaknu prije pranja. Uzmite sredstvo za uklanjanje mrlja i umasirajte ga u mrlje. Zatim namočite jaknu u toplu vodu 30 minuta, dodajući izbjeljivača za rublje, ako su mrlje jake. Ako vaša jakna sadrži puno mrežica, najbolje je ručno pranje u hladnoj vodi s malo deterdženta, ostavljajući da se namače 30 minuta i ispere hladnom vodom. Ako ne, možete ga strojno oprati u mrežastoj vrećici na osjetljivom ciklusu, koristeći hladnu vodu ako su mrlje izašle, ili vruću vodu ako su se zadržale. Zatim položite kaput na suho, daleko od vrućine ili sunca.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Više s weba