ne pita ni mjesto ni vrijeme

Ljubavne afere na poslu: Hrvati vole spojiti ugodno s korisnim

Image
Foto: Thinkstock

Brakom je ljubav s posla okrunilo tek 16 posto ispitanika, 54 posto ih je prekinulo vezu, dok je 30 posto još u vezi s osobom s posla

12.2.2015. u 13:17/ RTL/Hina

Ljubav ne bira vrijeme ni mjesto, pa se često događa i na poslu gdje se većina kolegica i kolega upušta u veze koje nisu samo poslovne ili prijateljske, pokazuju rezultati istraživanja koje je na 600 ispitanika proveo portal MojPosao.

Većina od 82 posto ispitanika priznala je upletenost u ljubavnu vezu na poslu, koja je prosječno trajala godinu dana i devet mjeseci.

Ispitanici svih dobnih skupina u podjednakoj su se mjeri upuštali u ljubavne veze na radnom mjestu, pri čemu su se oni sa srednjom stručnom spremom u nešto većoj mjeri upuštali u veze nego ispitanici s višom i visokom stručnom spremom.

Od ispitanika koji su priznali da su na radnom mjestu imali nešto više od prijateljskog ili poslovnog odnosa, njih 46 posto priznaje da se radilo o ozbiljnoj ljubavnoj vezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene za ozbiljne veze, muškarci za seks

Malo više od petine ispitanika (24 posto) imalo je isključivo seksualni odnos s osobom s posla, dok ih je 16 posto samo bezazleno koketiralo. Uzajamni platonski odnosno doživjelo je 14 posto ispitanika.

Žene se na poslu češće upuštaju u ozbiljnu vezu (52 posto žena i 37 posto muškaraca), dok se muškarci češće upuštaju u isključivo seksualne odnose (28 posto muškaraca i 22 posto žena).

Upravo se čita

Image
magnituda 7,8

VIDEO Novi razoran potres u Turskoj od 7,7 po Richteru. Već sad broj mrtvih blizu 1300

Ispitanici s visokom stručnom spremom u većoj mjeri od ostalih ispitanika imaju ozbiljnu ljubavnu vezu (52 posto), dok ispitanici s višom stručnom spremom češće nego drugi imaju odnos baziran isključivo na seksu (31 posto).

Većina ispitanika je neki oblik ljubavnog odnosa s osobom s posla imala upravo s kolegom (81 posto). Njih 21 posto imalo je vezu s nadređenom osobom, dok je svega 9 posto ispitanika bilo u vezi s podređenom osobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju skrivanje ljubavne veze na poslu, 33 posto ispitanika uspješno je sakrilo svoju vezu od ostalih kolega, nije je uspjelo sakriti 42 posto, a 19 posto ih nije ni pokušalo sakriti. Svega 6 posto ispitanika navodi da su rekli kolegama za svoju ljubavnu vezu, ali su je skrivali od nadređenog.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

Seks u uredu, spremištu i toaletu

Kada je u pitanju seks na radnom mjestu, 26 posto ispitanika imalo je seksualne odnose u prostorima tvrtke u kojoj rade. Njih 50 posto prakticiralo je seks u svom uredu, 31 posto seksalo se u spremištu, a 30 posto u toaletu. U tuđem uredu seksualne odnose je imalo 16 posto ispitanika, a 25 posto u sobi za sastanke.

Više muškaraca (34 posto) nego žena (22 posto) priznalo je da su imali seksualne odnose u prostorima tvrtke u kojoj rade.

Od ispitanika koji su imali vezu na poslu 45 posto tvrdi da veza nije utjecala na njihovo obavljanje radnih zadataka, dok ih 43 posto kaže kako je veza, dapače, pozitivno utjecala jer im je dala novi poticaj za rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je veza imala negativan utjecaj na koncentraciju priznaje 11 posto ispitanika koji objašnjavaju da su imali problema sa suzdržavanjem i maštanjem.

Veza s kolegom ili kolegicom manje utječe na muškarce nego na žene - 52 posto muškaraca izjavilo je da veza na poslu nije utjecala na njihovo obavljanje radnih zadataka, dok je isto izjavilo 41 posto žena.

Malo veza na poslu završava brakom

Brakom je ljubav s posla okrunilo tek 16 posto ispitanika, 54 posto ih je prekinulo vezu, dok je 30 posto još u vezi s osobom s posla.

Svega 10 posto ispitanika izjavilo je da im je na poslu zabranjeno izlaženje s kolegama, dok njih 73 posto navodi da nemaju takvu zabranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na veličinu, tvrtke rijetko imaju odredbu o zabrani izlaženja s kolegama. Odredbu o zabrani (bilo formalnu, bilo neformalnu) ima 12 posto velikih, te po 10 posto srednjih i malih tvrtki.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Procedura žurne putovnice

Kako izvaditi putovnicu po žurnom postupku

Više s weba