Najčitatelj godine

Luka je prošle godine pročitao 156 knjiga, a voli enciklopedije i znanstvenu fantastiku

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Odlikaš Luka lani je pročitao ukupno 156 knjiga, što iznosi tri knjige tjedno. Bavi se robotikom i ronjenjem, a najdraži predmeti su mu povijest i zemljopis

23.3.2017. u 16:00/ Život i stil

Dvanaestogodišnji Luka Oršanić, član Knjižnice Vladimira Nazora proglašen je Najčitateljem Knjižnica grada Zagreba 2016. godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi.

Odlikaš OŠ Tina Ujevića lani je pročitao ukupno 156  knjiga, što iznosi tri knjige tjedno. Luka se bavi robotikom i ronjenjem, a najdraži predmeti su mu povijest i zemljopis. Obožava enciklopedije, znanstvenu fantastiku, dnevnike i stripove. Najdraže knjige su mu enciklopedija "Uzmi me“ i serijal o Harry Potteru, a najdraža autorica Sanja Polak.

Luka ima velike planove. Nakon osnovne škole namjerava upisati gimnaziju i studirati na PMF-u, a zatim doktorirati kvantnu ili klasičnu fiziku.

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Image
Igor Soban/PIXSELL

(FOTO: Igor Soban/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbor Najčitatelja godine već šesnaesti put organiziraju Knjižnice grada Zagreba, a Lukina titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a.

Luki su, kao pobjedniku izbora, uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života, tečaj brzog čitanja Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski,  komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Algoritam, Mozaik knjiga i Profil Knjiga te Sony kamera za snimanje od strane Microline d.o.o , uz čiju se potporu ovaj projekt provodi.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Atraktivne nagrade osigurane su i za 39 finalista ovog izbora. Oni će na  završnoj svečanosti na poklon  dobiti po jednu  knjigu  već prije spomenutih izdavačkih kuća,  dok drugom i treće plasiranom Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski poklanja tečaj brzog čitanja.

Djeca u odraslima vide primjer kako živjeti s knjigom

Svakog je dana u KGZ-u prošle godine bilo najmanje 11.000 posjetitelja, a tijekom 365 dana  posuđeno je  skoro 2 milijuna i devetsto tisuća knjiga. Ovim lijepim brojkama dodajmo još i onu od skoro 23.000 raznovrsnih događanja za djecu i mlade od kutića priča i slikovnica za najmlađe, preko čitateljskih  klubova, kreativnih radionica, književnih susreta pa sve do Nacionalnog kviza za poticanje čitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjižnice Grada Zagreba su početkom ove godine u suradnji s Gradom Zagrebom pokrenule novi projekt za roditelje i djecu pod nazivom Ja čitam. Svrha projekta je poticati naviku čitanja kod djece od samog rođenja, razvijanje predčitalačkih vještina, govora, pamćenja, mišljenja i logičkog zaključivanja, mašte i kreativnosti.

Projekt je usmjeren i prema svima onima koji žive i rade s djecom, jer djeca upravo u odraslima vide primjer kako živjeti s knjigom. U Knjižnice grada Zagreba se do 15. ožujka ove godine besplatno upisalo čak 17.470 djece, što je nadmašilo sva  očekivanja!

Čitanje s voljom i užitkom temelj je cjeloživotnog učenja i stjecanja znanja, a time i postizanje uspjeha svakog pojedinca ponaosob, kao  i društva u cjelini.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nikada dosadno

Bacanje sjekire, penjanje, razbijanje stvari: Ove aktivnosti u Zagrebu odlične su za zabavu i rješavanje stresa

Više s weba