Ako za stolom sjediš na ćošku, nikad se nećeš udati!

Ne pali cigaretu svijećom - ubit ćeš mornara! TOP 30 praznovjerja u koje Hrvati vole vjerovati

Image
Foto: Buzzara/PIXSELL

Praznovjerje je kvazireligiozno pučko vjerovanje u djelovanje magijskih sila odnosno uu nadnaravnu uzročnost događaja bez ikakvog stvarnog kauzalnog dokaza. Ljudi se njima služe stoljećima kako bi si olakšali život i stvorili iluziju moći i mogućnosti da mogu kontrolirati svoj život. Donosimo objašnjenja i najčešća praznovjerja u nas, pošto su Hrvati prilično praznovjeran narod. Kako bi ih pogledali sve kroz našu galeriju, pritisnite 'SLJEDEĆA'.

26.9.2018. u 12:21/ Buzzara.hr

Otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru donosi lošu sreću

Iako neki povjesničari smatraju kako korijeni ovog vjerovanja sežu još u doba drevnog Egipta, praznovjerja koja su bila vezana uz suncobrane kojima su se faraoni štitili od sunca bila su znatno drugačija i vrlo vjerojatno nepovezana s praznovjerjem oko kišobrana. Većina stručnjaka smatra kako ovo vjerovanje potječe iz doba viktorijanske Engleske 18. stoljeća.

via GIPHY

Naime, u to su doba kišobrani po prvi puta ušli u modu i počinjali biti normalan prizor za vrijeme kišnih dana. S druge strane, kišobrani 18. stoljeća bili su znatno nezgrapniji od onih današnjih, stoga je bilo sasvim moguće nekoga ozlijediti prilikom otvaranja u zatvorenom prostoru, posebice djecu. Budući da nije postojala zakonska ili druga norma kojom bi se tako nešto spriječilo, s vremenom se stvorilo praznovjerje da otvaranje kišobrana u kući nosi nesreću.

1/30

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slučaj kao Medo

Najbizarniji slučaj u povijesti? Tužili PIJETLA jer glasno kukuriče ujutro

Pročitajte još

Image
Slučaj kao Medo

Najbizarniji slučaj u povijesti? Tužili PIJETLA jer glasno kukuriče ujutro

Više s weba