slavonija je uvijek dobra ideja

Ne znate kamo za vikend? Vodimo vas u Đakovo!

26.9.2014. u 18:25/ RTL

U rubrici 'Kamo na vikend' danas vam predlažemo odlazak u našu lijepu Slavoniju, točnije, u Đakovo. Ovaj gradić oduševit će ljubitelje životinja, vjerskog turizma i dobre, domaće hrane. Naša Marija Pajić uvjeriti će vas da je odlazak u istočnu Hrvatsku uvijek dobra ideja.

Svega 200 kilometara udaljen od hrvatske metropole, u središnjem dijelu Slavonije - smjestio se gradić biskupa i književnika. Na 111 metara nadmorske visine, usred đakovačke zaravni - smiješi vam se - Đakovo. Grad koji, sudeći po njegovim žiteljima - nudi mnoštvo toga!

I uistinu, u srcu Slavonije - sve se vrti oko katedrale sv. Petra, za čiju je izgradnju zaslužan najpoznatiji biskup ovog kraja, Josip Juraj Strossmayer. Udarivši temelje davnih 50-ih godina 19. stoljeća, vjerojatno nije ni slutio u što će se ova priča razviti!

Zahvaljujući biskupima, Đakovo je dobilo i svoju ergelu, i to najstariju u Europi! Ljepotani zvani đakovački lipicanci šarmirali su i kraljicu Elizabetu II. koja se čak odlučila i osobno uvjeriti u njihovu raskošnu ljepotu!

Baš poput kraljice, i naša se novinarka odlučila na vožnju poznatim četveropregom đakovačke ergele! No, sve što je lijepo kratko traje. Brzo je shvatila da je vrijeme za sljedeću lokaciju! Zanimljivo, opet vezanu za biskupe! Na obroncima Trnave, u bližoj okolici Đakova, još u 13. stoljeću započela je tradicija vinogradarstva i misnih vina.

No, kakav bi to posjet Slavoniji bio - a da naša Marija nije kušala slavonske specijalitete! Predjelo - pašteta od čvaraka, specijalitet Đakova, za sve one čija linija to može podnijeti! Onda gastronomsko finale, pripremljen u bakrenom kotliću na prirodnoj vatri - slavonski čobanac, bio je  za prste polizat!

Za sve one koji popiju čašicu više, u samom centru grada čeka vas savršen spoj tradicije i luksuza u obliku privatnog smještaja, i to po više nego povoljnim cijenama.

Doživjeti nezaboravno iskustvo u srcu Slavonije - nešto je što se podrazumijeva! Kraljevskim stopama, uz omiljeni bećarac i čobanac, Đakovo se nameće kao žila kucavica Lijepe naše, kao i vaša nova, omiljena vikend destinacija!

Više s weba

Pročitajte još

Image

'Uvijek sam uključena u mobing. Imam pet mobitela': 20 najčudnijih izjava Ave Karabatić

Više s weba