koža će vam biti zahvalna

Ni to nije samo tako: 11 savjeta kako se pravilno tuširati

Image
Foto: Thinkstock

Tuširanje nam opušta mišiće i čini nas svježima, čistima, ali i kod tuširanja postoje pravila

3.5.2019. u 12:45/ Život i stil

Vrući tuš i dugačko tuširanje neće imati blagodati za kožu. Pretopla voda ima loš učinak na našu kožu i kosu. Voda u kojoj se tuširamo trebala bi biti mlaka. 

1. Ne kupajte se prečesto 

Razmak između tuširanja ovisi o tome jesmo li se uznojili baveći se fizičkom aktivnošću i kakva nam je dnevna higijena. Dermatolozi preporučaju da je dovoljno otuširati se nekoliko puta tjedno, no ukoliko osjetite neugodan smrad, naravno da ćete otići pod tuš kako se miris ne bi širio dalje. 

Image
Foto: pexels
Image
pexels

(Foto: Pexels) 

2. Neka bude kratko   

Izloženost vodi može uzrokovati isušenost kože i kose. Ako imate ranice na koži, one imaju tendenciju širenja i iritacije. Dr. Lauren Ploch, s američkog dermatološkog instituta kaže što kraće tuširanje, to bolje za vas. Za ljude s atopičnim dermatitisom ili sklone pucanju kože, preporuča se obaviti tuširanje kroz pet minuta ili manje. Dok se šamponirate, nemojte stajati pod vodom, nego tek kada želite isprati sapunicu sa sebe.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Hladniji tuš   

Tuširanjem u hladnoj vodi proradit će vam cirkulacija. Masne nakupine s lica također se mogu oprati, crvenilo s kože će vam nestati, a kod jutarnjeg umivanja hladna voda će vas bolje razbuditi. Pazite da ne stojite dugo pod hladnim mlazom tuša kako se ne biste prehladili. 

4. Ne perite kosu prečesto 

Kosa izložena lošim vanjskim vremenskim uvjetima je oštećena, suha... Kosa sivkastog tona i obojana kosa je uništena kemikalijama. Ako previše trljate kosu kod pranja i držite ju u vodi, boja vam neće biti tako izražena, a suhoće se nećete moći još dugo riješiti. Koristite preparate za njegu kose

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Image
Foto: pexels
Image
pexels

(Foto: Pexels)

5. Nemojte prestati prati  kosu

Posljednji trend koji se pojavio kod njege kose, kaže da kosu uopće ne treba prati. To je krivo. S kose se mora maknuti nakupljena masnoća, smog i ulja koja se luče. Optimalno je da kosu operete jednom u tjedan dana, a dva puta kod masnog tipa kose. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Fokus na prljavim dijelovima    

Ne morate previše šampona trošiti na noge, trbuh, leđa. Najzmazaniji dio tijela vam je pazuh, nožni prsti, stopala. Njima posvetite više njege.

7. Tuširanje plus njega    

Običan sapun je dovoljan i dapače, preporučljiv. Najbolje je koristiti preparate sa što manje kemijskog sadržaja unutar samog proizvoda. Što jednostavnije, to bolje. Oslonite se na prirodnu kozmetiku. 

8. Počnite od vrha 

Ako perete kompletno tijelo, započnite od glave. Umijte lice, vrat. Stavite šampon i isperite ga nakon djelovanja od nekoliko min, a onda nanesite regenerator. Za to vrijeme isperite leđa, noge, bokove i ostalo.  

9. Hidratizacija

Želite omekšati kosu prije brijanja, ali nemojte previše. Brijati se treba nakon tuširanja kada su dlačice vlažne, ali nenatečene od pare. Ako je koža nabubrila od vrućine, dlačice će urastati.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Lagano brisanje  

Prebrišite kožu ručnikom umjesto da snažno trljate. Trljanje može izazvati iritaciju i potaknuti svrbež. Nanesite kremu koja će nahraniti kožu. 

Svakako osušite određena područja. "Posebno se sjetite područja kožnih nabora, između prstiju, u području prepona i ispod ruku, kako biste smanjili rizik od zaraze i infekcije", rekla je dermatologinja Jessica Krant za nbcnews.com.

11. Kremice 

Nanesite hidratantnu kremu odmah nakon tuširanja, maksimalno dvije minute poslije. Brzo nanošenje kreme može spriječiti transepidermalni gubitak vode i zadržava kožu vlažnom. 

Svi dermatolozi preporučuju hidrataciju dva puta dnevno, bez obzira na tuširanje. Krant predlaže proizvode bez mirisa. Za osobe sa suhom kožom, koristite masnije kreme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nikada dosadno

Bacanje sjekire, penjanje, razbijanje stvari: Ove aktivnosti u Zagrebu odlične su za zabavu i rješavanje stresa

Više s weba