čim se oni bave

Povijest otišla u krivom smjeru: kontroverzni profesor zbrajao penise na Tapiseriji kraljice Matilde

Image
Foto: Wikipedia

Zbrojio ih je 93, od čega ih 88 imaju konjevi.

13.7.2018. u 11:56/ Vijesti.hr

Profesor povijesti na OxforduGeorge Garnett, stručnjak za srednjovjekovnu povijest, hvalisao se činjenicom da je prva osoba u tisuću godina koja je zbrojila penise na Tapiseriji iz Bayeuxa ili Tapiseriji kraljice Matilde

Radi se o najpoznatijoj romaničkoj tapiseriji iz 9. stoljeća koja je duga 70 metara i široka pola metra, a opisuje Normansko osvajanje Engleske 1066. godine.

Profesor Garnett tvrdi da tapiserija broji 93 penisa, od čega ih je 88 na konjima te da največeg ima konj Vilima I. Osvajača - time je pokazao kako provodi vrijeme na konferenciji povodom dana Tapiserije kraljice Matilde. Tvrdio je da je njegovo brojanje više nego samo dokaz tendencije tinejdžerskog cerekanja u poslu.

Profesor Garnett napisao je u izvještaju o svojem nalazu za BBC-ovu History Extra: "Tapiserija Bayeux može izazvati opsesivnost mnogih vrsta suvremenih povjesničara. Jedna vrsta uključuje brojanje slika. Na tapiseriji se nalazi 626 ljudi, 190 konja, 35 pasa, 37 stabala, 32 brodova, 33 zgrada, itd. Ali koliko ja znam, nitko još nije zabilježio broj penisa. Prema mojem izračunima ima 93 penisa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je da tapiserija nije 'rad ženskog uma', osim u slučaju da se radilo o krojačicama koje su se ismijavale ili redovnica koje nikada nisu imale tjelesni odnos s muškarcem.

Tapiserija sadrži i nekoliko neobičnih priča, poput gomile golih tijela na marginama koje izgleda kao da "prikazuje oca koji je silovao svoju kćer", priču o udovici koja je imala vezu sa stražarom na groblju na kojem je pokopan njezin suprug, a tu je i Aesopova bajkovita prostitutka koja je pokušala reći svojem omiljenom klijentu da ga voli (nije joj se vjerovalo, začudo).

Upravo se čita

Image
privedena napadačica

U Virovitici pacijentica izbola psihijatricu u ordinaciji

Profesor Garret nije se proslavio samo s ovim dramatičnim izjavama, prije pet godina napisao je knjigu Robert Curthose: vojvoda koji je izgubio hlače u kojoj govori o vojvodi iz 12. stoljeća kojemu je ukradena odječa kada je on provodio vrijeme s dvorskim budalama i ženama lošeg ugleda.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sjećate li ih se?

Ožujsko, HEP, Ledo: Ovo su po mnogima najbolje hrvatske reklame

Više s weba