BORIO SE S RAKOM

Preminuo dizajner ruski vojnih uniformi, bio je miljenik Pariškog tjedna mode, Putin ga obožavao

Image
Foto: Profimedia

Zvijezda je postao krajem 80-ih kada je odijevao prvu damu Sovjetskog Saveza Raisu Gorbačovu, put u Europu lanisrala je njegova izložba 'Fabergé' u Parziu, no Francuska mu je modna federacija lani otkazala reviju jer nije osudio rusku invaziju na Ukrajinu

2.5.2023. u 15:48/ rtl.hr

Ruski dizajner Valentin Yudashkin, koji je godinama nastupao na Tjednu mode u Parizu, preminuo je u 59 godini života.

Yudashkin nije sudjelovao na zadnjem pariškom modnom tjednu.

U ožujku 2022. Francuska mu je modna federacija otkazala reviju jer nije osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

Glasnogovornik njegove modne tvrtke rekao je za AFP u utorak da je "Yudashkin preminuo", a ruski mediji pišu da se dizajner godinama borio s rakom.

Image
Futuristički vizionar

Preminuo Paco Rabanne, slavni dizajner poznat po svojim parfemima i ekscentričnoj modi

Image
Futuristički vizionar

Preminuo Paco Rabanne, slavni dizajner poznat po svojim parfemima i ekscentričnoj modi

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Yudashkin "dao veliki doprinos razvoju ruske kulture" te je poručio da je i ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio sućut povodom njegove smrti.

Yudashkinova je Faberg kolekcija 1991. godine, koja je odjekivala ukrasnim jajima, u Parizu izazvala veliku senzaciju. Od tada je dizajner redovito sudjelovao na pariškim tjednima mode.

Godine 1996. dobio je članstvo u Sindikatu visoke mode u Parizu, kao prvi i jedini ruski dizajner koji je ikad dobio to članstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Njegove su kolekcije bile inspirirane domovinom. Jedne od poznatijih su bile "Balet" i "Katarina Velika".

Dizajnirao je uniforme za rusku olimpijsku i nogometnu reprezentaciju 1994. i 1996., a 2008. je bio jedan od dizajnera uniformi ruske vojske.

Tada su ga kritizirali da uniforme nisu priklade za rusko hladno vrijeme, Yudashkin je tvrdio da su vojni proizvođači pokvarili njegov dizajn.

Kako donosi abcnews, već je bio zvijezda kasnih osamdesetih kada je odijevao prvu damu Sovjetskog Saveza Raisu Gorbačovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TUGA I BOL

U Kaštelima Dan žalosti zbog smrti dviju sestara. Zastave na pola koplja, nema zabavnih programa

Nekoliko godina kasnije, 1991., imao je svoju prvu izložbu u Parizu pod nazivom Fabergé, koja je pokrenula njegovu karijeru u Europi.

Godine 1994. lansirao je prêt-á-porter liniju, nakon čega je uslijedila kolekcija mirisa 1995.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Yudashkinove haute couture kolekcije bile su poznate po svojoj eleganciji, s tekućim linijama u luksuznim tkaninama često izvezenim perlama, biserima, zlatnim obrubom i poludragim kamenjem.

No također je prekršio modne konvencije pokrenuvši liniju traperica i proširivši svoje konfekcijske linije. 1994. i 1996. dizajnirao je uniforme za ruske olimpijske i nogometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Yudashkinova karijera nije bila bez kontroverzi. U 2012. i 2018. Yudashkin je bio jedan od mnogih službenih pristaša Vladimira Putina tijekom njegovih izbornih kampanja.

Yudashkinovu odjeću kupili su mnogi muzeji u Rusiji i diljem svijeta, uključujući Državni povijesni muzej u Moskvi, Musée de la Mode et du Textile u Parizu, Kalifornijski muzej mode i Metropolitan muzej u New Yorku.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Veze

Horoskop - kakav je tko u krevetu

Više s weba