VODIČ ZA GLAZBENE POČETNIKE

Puhački instrumenti i sve što biste trebali znati o njima

Image
Foto: Pixabay

Puhački instrumenti u instrumenti kod kojih se ton proizvodi puhanjem. Dijele se na dvije osnovne vrste - drveni i limeni puhački instrumenti

28.2.2017. u 9:21/ Život i stil

Puhački instrumenti su oni instrumenti kod kojih se ton postiže, odnosno proizvodi puhanjem. Razlikujemo više vrsta puhačkih instrumenata, a dijelimo ih na dvije osnovne skupine – drveni i limeni puhački instrumenti.

Drveni puhački instrumenti

Drveni puhački instrumenti su, kao što im i samo ime govori, glazbeni instrumenti napravljeni od drva. Skupini drvenih puhačkih instrumenata pripadaju sve vrste flauta, oboa, engleskog roga, klarineta, saksofona te fagota.

Flauta je glazbeni instrument koji je ujedno najpopularniji i najpokretniji u bogatoj skupini puhačkih instrumenata. Razlikujemo dvije vrste flaute - uzdužnu i poprečnu flautu koje se razlikuju po tome što se kod uzdužne flaute zrak upuhuje na vrhu instrumenta, dok se kod poprečne upuhuje sa strane.

Oboa je drveni instrument dosta sličan klarinetu, ali sadrži dvostruki jezičak od trske. Pravi je melodijski instrument što znači da u orkestrima često igra veliku ulogu.

Klarinet, za razliku od oboe, ima jednostruki jezičak od trske. Engleski rog također je sličan oboi, samo s nešto dubljim zvukom. Iako je saksofon instrument napravljen od metala, zbog svoje mehanike ubraja se među drvene puhačke instrumente. Naime, sastoji se od jezička, usnika, lulice i samog tijela glazbala.

Limeni puhački instrumenti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim drvenih, postoje i limeni puhački instrumenti. To su sve vrste truba, tube, trombona te roga.Truba je poznata po tome što od svih ostalih limenih instrumenata postiže najviše tonove. Također se smatra jednim od najstarijih glazbala u svijetu. Tuba je, za razliku od trube, instrument koji postiže najdublje tonove i tako čini potpunu suprotnost.

Trombon je također jedan od najstarijih limenih puhačkih instrumenata. Može imati ventile, ali je najčešće bez njih. Promjena duljine njegove cijevi izvodi se na način izvlačenja i uvlačenja prvog zavoja cijevi, stvarajući tako specifičan zvuk. Klasični rog ili drugim riječima francuski rog limeni puhački instrument s uskom, kružno savijenom cijevi. Pri donjem kraju ta se cijev proširuje u ljevkastu zvučnicu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
najbolji prijatelj

20 totalno cool zanimljivosti o psima: Ova pasmina će vam najprije pronaći srodnu dušu

Više s weba