Play logo
Brzi ritam

Rumba - ples zavođenja koji teče kubanskim venama

Image

Društveni plesovi

Foto: Thinkstock

Nastala među crnim robovima na plantažama šećerne trske, rumba je postala kubanski nacionalni simbol, cijenjen kao i njezine prvoklasne cigare

30.8.2018. u 9:51/ Hina
Play logo

Rumba je prije dvije godine uvrštena i na popis Svjetske baštine UNESCO-a. Uz brzi ritam i pulsiranje afričkih udaraljki i bubnjeva, Kubanci svake godine u kolovozu na ulicama Havane slave svoj ples zavođenja

Iako se rumba proširila svjetskim plesnim dvoranama, njezina esencija teče kubanskim venama. "Rumba je izraz životne radosti, nastala je u vrijeme ropstva na plantažama, u susjedstvu, u lukama, na željezničkim tračnicama", kaže Miguel Barnet, predsjednik kubanskog udruženja pisaca i umjetnika. 

Play logo
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

"Gdje god da je rob radio, trebao je svoju duhovnu pjesmu, za spas i izlječenje", kaže Barnet. Muškarci, obično odjeveni u bijelo sa šeširom na glavi, a katkada i štapom u ruci, kreću se elegantno dok živopisne haljine plesačica lepršaju oko njih. Plesač prati i zavodi ženu dok oboje miču kukovima prateći brzi afrički ritam. 

Neupućenom promatraču to može izgledati jako seksualno, ali ne bez razloga. Plesač povremeno izvodi pokret zdjelicom poznat kao "vacunao" koji otkriva korijene rumbe u afričkim plesovima plodnosti. 

"Rumba je kubanska, a ja sam odana čuvarica tradicije", kaže 31-godišnja Yanaisis Ordonez, koja je diplomirala na kubanskoj umjetničkoj akademiji.  "Osjećam da mi pripada, nosim je u krvi", nastavlja. 

Play logo

Starija od Kube

U dvorištu ispred samostana Belen koji je nekoć u posjedu imao plantažu s više od 300 robova djeca gledaju i pokušavaju imitirati plesne korake odraslih. Mnogi od njih vjerojatno nesvjesni afričkih utjecaja i korijena rumbe.  

"Rumba je rođena prije Kube. Starija je i pridonijela je razvoju koncepta kubanske nacije. Fundametalan je dio kubanskog identiteta", kaže Barnet. 

Play logo

Rumba se na Kubi plesala posvuda. "To nije dio folkora koji ostaje zarobljen u vremenu. Prihvaća nove pristupe i to ga održava na životu", smatra glazbeni kritičar Pedro De la Hoz.

Play logo

(FOTO: Thinkstock)

Image
Foto: Jens Kalaene/DPA/PIXSELL
Image
Jens Kalaene/DPA/PIXSELL

(FOTO: Jens Kalaene/DPA/PIXSELL)

Proširila se svijetom putem salse, prestižnih plesnih dvorana, ali i kabaretskih izvedbi. "U toj glazbi i plesu isprepleću afričko, španjolsko i karipsko nasljeđe", dodaje De la Hoz.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ispričala sve za rtl danas

Beba Nela bori se za život, srce joj radi tek 20%. Očajna majka: 'Liječnici su nas ignorirali, govorili da izmišljam'

"Ima afrički ritam i intonaciju, ali mnogo toga je i španjolskog. Zar nema tragova flamenka u rumbi?", napominje. Rumbe danas ima u New Yorku, Parizu, na velikim ekranima, ali i u kubanskim kvartovima. 

"Nikada neće nestati iz kubanskih dvorišta", naglašava De la Hoz.

Danas je rumba, iako ima "jedinstvenu aromu", postala profesionalna disciplina, kaže učitelj plesa Isaias Rojas iz Umjetničkog instituta u Havani.

"Imamo čudesne plesače rumbe iz Amerike i istočne Europe", kaže. 

Play logo

No njezino srce i duša zauvijek će ostati na Karibima. 

"Rumba je ovdje svakodnevica. Ljudi kada idu u mesnicu, u bilo kakvu prodavaonicu, kada hodaju, njihova tijela odaju rumbu", zaključuje Rojas. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
zemljajeravna81 spasio stvar

Znanstvenici našli definitivan dokaz da je Zemlja ipak ravna ploča

shimmer fallback
Biografija

Biografija: Ivan Vidiš

Play logo

Više s weba