HRVATSKE SLATKOVODNE RIBE

Slatkovodne ribe: najpoznatije slatkovodne ribe koje žive u našim vodama

Image

Podjela slatkovodnih riba

Foto: Pixabay

Slatkovodne ribe česti su stanovnici naših voda. Za vas smo izdvojili neke najpoznatije slatkovodne ribe

10.7.2017. u 18:00/ Život i stil

Slatkovodne ribe vrsta su riba koje su se od početka morale prilagoditi životu u rijekama i jezerima. Upravo zbog toga zovemo ih riječne ili slatkovodne ribe. Za vas smo izdvojili najpoznatije slatkovodne ribe koje možemo pronaći u našim vodama.

Šaran

Šaran je jedna od najpoznatijih slatkovodnih riba na našim prostorima. Živi u gotovo svim nizinskim vodama, tekućicama i stajaćicama. Ova riba također se prilagodila životu u umjetno stvorenim vodama, predviđenima upravo za uzgoj riba. Što se tiče njegovog izgleda, šaran je karakterističan po tome što nema klasične zube, već dvije posebne kosti na kojima raste nekoliko zubića. Pomoću svojih zubi šaran zapravo pritišće hranu i na taj je način usitnjuje. Neki šarani mogi imati i preko 20 kilograma, barem je to slučaj u našim slatkim vodama.

Som

Ova riba uglavnom živi u velikim rijekama, pa je takav slučaj i u našim vodama. Prepoznatljiv je po velikoj glavi, velikim ustima, sitnim zubima kojima usitnjuje hranu, a njegova koža nema ljuske. Naime, somovo tijelo prekriveno je sa sluzi koja mu daje pomalo „ljepljiv“ izgled. Za razliku od većine slatkodovnih riba, som ne živi u grupama već se kreće sam.

Štuka

Štuka je također jedna od najpopularnijih slatkovodnih riba koje žive u našim vodama. U pravilu živi u svim slatkim vodama koje teku usporeno. Štuka je poznata po tome što pliva vrlo brzo kako bi mogla dostići svoj plijen. Poznata je kao veliki grabežljivac, a ponekad u namjeri da zaštiti svoj teritorij zna napasti i čovjeka. Karakteristična je po dugom i tankom tijelu, zelenkastoj boji te sitnim ljuskama. U pravilu može narasti do 15 kilograma težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potočna pastrva

Pastrve na našim prostorima najviše ima u nešto hladnijim jezerima te ostalim vodama stajaćicama. Ova riba dobro se prilagodila životu u umjetno stvorenim vodama, namijenjenima za uzgoj ribe. Što se tiče njenog izgleda, potočnu pastrvu jednostavno je prepoznati po po crvenkastim točkama i pjegama po tijelu. U prosjeku, odrasla potočna pastrva može imati deset kilograma.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
trener svih trenera

Nakon duge i teške bolesti umro je Ćiro Blažević

Više s weba

Pročitajte još

Image
tko tu koga?

TOP 51 'posuđenih pjesama' s domaće scene i ukradene hrvatske pjesme: Nirvani 'inspiracija' Parni valjak, Maidenima Divlje jagode

Više s weba