Rušenje predrasuda

Spolna revolucija: transrodna djevojčica na naslovnici National Geographica

Image
Foto: Facebook/Debi Jackson

Prestižni američki časopis na naslovnici za siječanj donosi fotografiju transrodne devetgodišnje djevojčice, urednički izbor koji će ostati zabilježen u povijesti novinarstva

21.12.2016. u 10:50/ Hina

Na fotografiji je djevojčica Avery Jackson odjevena u ružičastu odjeću s ružičasto obojanom kosom uz koju stoje njezine riječi: "Dobro u tome što sam postala djevojčica jest to da se više ne moram pretvarati da sam dječak".

Avery je postala simbol "sveprisutnosti rasprava o transrodnim osobama" koja je potaknula autoricu teksta da s njom napravi intervju. 

I izvan američkih granica protekli su mjeseci obilježile medijski popraćene rasprave o promjeni spola Caitlyn Jenner, nekadašnjeg očuha Kim Kardashian ili glumice Laverne Cox

Image

Caitlyn Jenner

Foto:
Image

Caitlyn Jenner

"Želimo dati novi pogled na tradicionalne uloge spolova u cijelom svijetu, no istodobno bismo željeli pitanje spola sagledati u širem kontekstu", objasnila je autorica teksta. 

Avery je s devet godina već glasnogovornica i zagovornica transrodnih osoba i ovo joj nije prvi put u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznimno sam ponosna i sretna što sam transrodna osoba. To ne znači da sam monstrum. Ne sijem strah oko sebe. Želim jednostavno da me se tretira kao bilo koje drugo ljudsko biće", rekla je za nedavno za časopis "Paper". 

Njezina je priča posebna i zbog toga jer su je roditelji svesrdno podupirali od prvog trenutka otkad im je kazala kako se osjeća. 

Averyna majka Debi Jackson zahvalila je urednicima National Geographica što su njezinu priču podijelili u prestižnom časopisu. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Zabava

Najljepši ljubavni citati svih vremena

Više s weba